De flesta hälsotipsen som vi får, oavsett om de är välkomna eller påtvingade rör vår kost. För att reda ut hur väl de stämmer har UNT tagit hjälp av Uppsaladietisten Sanna Engerdahl som till vardags jobbar på ett livsmedelsföretag. UNT reder även ut hur farlig strålningen från mobilen egentligen är och om dina ögon tar skada från att stirra in datorskärmen.
1. Det är nyttigt att detoxa
Falskt. Det saknas vetenskaplig grund för att en detox rensar kroppen från ”gifter” och slaggprodukter. En detox pågår vanligtvis mellan 1-4 veckor och går ut på att du byter ut din vanliga kost mot mat som anses utrensande. Enligt myten ska du på så sätt rensa ut slaggprodukter som exempelvis bekämpningsmedel, konserveringsmedel, transfetter och tillsatser.
– Det finns tyvärr ingen quick fix. Innebär detoxen däremot att minska ner på raffinerade produkter, hel- och halvfabrikat och istället äta mer regelbundet med mer frukt och grönsaker är det däremot en positiv livsstilsförändring, säger Sanna Engerdahl.
Kan en detox vara farlig?
– Oftast håller en detox inte på så länge och hinner därför inte orsaka någon nämnvärd skada mer än att du kanske upplever att du blir yrslig, trött, irriterad och illamående om du får i dig för lite energi. Om man däremot håller på en längre tid kan en detox leda till näringsbrist om den innebär att man utesluter vissa livsmedel, vilket inte är att rekommendera. Kroppen är fantastisk på att rena sig själv och man behöver inte vara orolig för att vanlig mat är skadlig för kroppen.
2. Du bör inte äta på kvällen om du vill gå ner i vikt
Falskt. Tidpunkten för matintag är inte det viktiga när det kommer till viktnedgång.
– För att gå ner i vik handlar det om att vara i negativ energibalans, alltså äta mindre än vad du gör av med. När du äter på dygnet är däremot oväsentligt. Dock kan regelbundna matvanor underlätta för den som vill gå ner i vikt då man undviker energidippar under dagen som ofta leder till ett sötsug eller till att när man väl äter så tar man två portioner istället för en.
För den som tränar sent på kvällen kan det vara en stor fördel att äta sent.
– Det är viktigt att fylla på energiförrådet med kolhydrater och protein efter träning, för att förhindra muskelnedbrytning och i stället kicka igång muskeluppbyggnaden.
3. C-vitamin skyddar mot förkylning
Falskt. Det bästa skyddet mot sjukdom är snarare en näringsrik kost med mycket frukt och grönt.
– Vissa tar brustabletter med c-vitamin, men då har en stor mängd av vitaminet redan förstörts innan det hamnar i munnen. Det är därför bättre att äta en frukt där vitaminet skyddas av andra antioxidanter och kan göra nytta i kroppen samtidigt som det smakar gott och mättar. Stora doser c-vitamin som kosttillskott kan även ha en negativ effekt då höga doser kan verka som fria radikaler i kroppen, säger Sanna Engerdahl.
Den som vill undvika att bli sjuk bör tänka på att stress, sömnbrist och tuff fysisk aktivitet försvagar immunförsvaret.
4. För mycket kaffe är farligt
Sant. Riktigt stora mängder kaffe kan ge lindrig förgiftning och för mycket koffein kan leda till illamående, skakningar, hjärtklappning och ge sömnsvårigheter.
– Det finns egentligen ingen övre gräns men ungefär 20 milligram koffein/kg kan man tänka är för mycket. En kopp kaffe innehåller cirka 100 mg koffein. Väger du 65 kg så innebär det ca 12 koppar kaffe/dag.
Hur mycket man tål innan man märker av negativa effekter är dock individuellt, den som är gravid rekommenderas dock att inte dricka mer än tre koppar kaffe per dag.
5. Du får urinvägsinfektion av att sitta på kalla ytor
Falskt. Det finns inga vetenskapliga bevis för att man får urinvägsinfektion för att man sitter kallt, konstaterar Anna Nergårdh som är chefsläkare vid Stockholms läns landsting.
– Särskilt hos kvinnor så är det så att en del aldrig drabbas och en del väldigt ofta. Alla kroppar är olika och finns det vissa situationer som gör att man får besvär ska man undvika dem.
6. Strålningen från mobilen och bärbara datorn är farlig
Nja. Strålskyddsmyndighetens vetenskapliga råd för elektromagnetiska fält sammanställer varje år forskningsläget på området och 2015 drog de slutsatsen att det vetenskapliga stödet för att mobiltelefoner orsakar cancer är svagt. Sammanställningen ger inte stöd till tesen att strålningen från mobiltelefoner skulle orsaka tumörer i hjärnan. De menar dock att det är för tidigt att fastställa konsekvenserna för dem som använt mobil i över 15 år, samt för barn och ungdomar. Strålskyddsmyndigheten uppmanar allmänheten att använda hands-free när de pratar i mobiltelefon. Trådlösa datornätverk i hem och skola ska inte utgöra någon hälsorisk.
7. Det är farligt att värma plastmatlådan i mikron
Nja. Det beror på vilken låda du använder. Vanliga plastförpackningar som du återanvänder kan släppa ifrån sig farliga ämnen och bör inte mikras, medan lådor som är anpassade för just mikrobruk ska vara säkra (åtminstone upp till en viss temperatur). Du kan kolla om din matlåda är anpassad för mikrovågsugn genom att se om den har rätt märkning, det ska finnas en mikrovågsugnsymbol eller en märkning som talar om vilka temperaturer den tål. Om du känner dig osäker på om lådan håller bör du lägga upp maten på en tallrik innan du stoppar in den i mikrovågsugnen.
8. Man blir smart av att tugga tugummi
Nja. En del forskning har visat att tugummituggande kan förbättra uppmärksamhet, prestation och minneskapacitet. Förklaringen tros vara att tuggandet ökar blodflödet till hjärnan, en annan teori är att käk- och tungrörelserna aktiverar delar av hjärnan som annars distraheras. Forskarna är dock oeniga om tuggandets effekter och det krävs mer forskning innan vi kan slå fast den här myten som en sanning.
9. Ögonen tar skada av att titta på skärmar hela dagarna
Nej. Trots att de flesta av oss upplever att ögonen blir irriterade och att huvudet värker efter en hel dag framför datorskärmen kan ögonen inte ta skada. Om du fort blir trött kan det dock vara läge att uppsöka en optiker och det finns även flera tips på hur du minskar dina besvär:
– Ta korta pauser där du blundar samt växlar mellan att fokusera blicken nära och långt bort
– Se till att blinka ofta
– Gör en ögonrullning då och då där du lutar huvudet bakåt, blundar och rullar med ögonen
– Se till att du inte blir bländad av skärmen och ställ in skärpan och ljusstyrka
– Öka teckenstorleken på skärmen