UNT-journalist nominerad till Guldspaden

Niklas Skeri nomineras till Guldspaden för "Miljonmaskinen", granskningen om Tjejers rätt i samhället (Tris). "Det känns genuint väldigt kul".

Niklas Skeri utanför Attunda tingsrätt, där han satt och bevakade en rättegång när prisnomineringen meddelades.

Niklas Skeri utanför Attunda tingsrätt, där han satt och bevakade en rättegång när prisnomineringen meddelades.

Foto: Maja Olofsson

Uppsala2024-02-26 11:33

I en serie artiklar rapporterade UNT under fjolåret om den ideella föreningen, Tris, Tjejers rätt i samhället, och bolaget bakom det skyddade boendet Madickengården.

Nu nomineras Niklas Skeri, som genomförde granskningen, till det prestigefyllda priset Guldspaden i kategorin "Mindre tidning". Granskningen är en av fem nominerade bidrag som valts ut av totalt 43 inskickade bidrag.

– Det känns genuint väldigt kul. Det är en bekräftelse på det arbete man gjort och jag känner mig stolt, säger Niklas Skeri, som arbetat på UNT sedan år 2000.

Att genomföra artikelserien var dock inte det enklaste, menar Skeri. Det faktum att representanter från Tris undvek att svara på frågor och höll sig till mejlsvar gjorde arbetet svårt.

– Vi var väldigt måna om att båda sidor skulle få komma till tals. Men att de bara svarade genom mejlsvar gjorde det bökigt. Det är tyvärr en utveckling i samhället som vi ofta ser, säger han.

När Skeri nås av beskedet är han på plats i Attunda tingsrätt och rapporterar live från rättegången om mordet på Ismail Abdos mamma

– Jag får fira med en extra god lunch under uppehållet, skrattar han.

Guldspaden delas ut årligen till en journalist som genom engagerad och kunnig journalistik avslöjat eller skildrat förhållanden som allmänheten tidigare inte känt till.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!