Uno, 9, fick söka skydd: "Benen började darra"

Uno Girando var en av de elever som behövde söka skydd inne i skolan när en misstänkt bomb hittats i Stenhagen. "Benen började darra. Jag tänkte att det var någon från Foxtrot som var på skolgården", säger han.

"Benen började darra så att jag nästan inte kunde stå på dem", säger Uno Girando, som blev rädd att någon ur Foxtrot-nätverket var på skolgården eftersom barnen plötsligt behövde söka skydd.

"Benen började darra så att jag nästan inte kunde stå på dem", säger Uno Girando, som blev rädd att någon ur Foxtrot-nätverket var på skolgården eftersom barnen plötsligt behövde söka skydd.

Foto: Adam Wrafter

Uppsala2023-09-16 16:30

Det var strax efter fyra i onsdags eftermiddag som dramat utspelade sig. På Östra Stenhagenskolan hade de flesta elever gått hem, men ett antal barn var kvar på fritids när personalen fick veta att det pågick en stor polisinsats nära skolan. 

Vad insatsen handlade om visste personalen inte, men de fick höra att boende i området fått order från polisen att stanna inne. 

Eftersom det skett två skjutningar i Stenhagen den senaste veckan fattade skolans rektor Kim Milint ett snabbt beslut.

– Säkerheten måste gå först, så jag sa till personalen att ta med alla barnen in och låsa dörrarna. Jag tänkte att det kan ju vara någon skytt som är på flykt, säger hon.

undefined
Kim Milint, rektor på Östra Stenhagenskolan, har ägnat många timmar den senaste veckan åt att svara på frågor från oroliga föräldrar.

Ett av de barn som låstes in i denna så kallade inrymning var nioårige Uno Girando, som går i trean. Han minns allt väldigt tydligt.

– Plötsligt kom Carina och ropade att alla barn måste låsa in sig i blåa rummet. Jag tänkte shit, vad är det som händer. Och sen tänkte jag att det var någon från Foxtrot som var på skolgården, så då fick jag panik. Benen började darra så att jag nästan inte kunde stå på dem, berättar han.

undefined
"Benen började darra så att jag nästan inte kunde stå på dem", säger Uno Girando, som blev rädd att någon ur Foxtrot-nätverket var på skolgården eftersom barnen plötsligt behövde söka skydd.

I ungefär en timme var barnen och fritidsledarna inlåsta i ett rum som saknar fönster, och som man därför redan tidigare utsett till nödrum för sådana här situationer.

– När vi var i rummet så kändes det bättre, säger Uno.

Vad gjorde ni därinne? 

– Vi fick digestivekex och marshmallows. Det brukar vi inte få annars.

Uno var mån om att de skulle ringa hans föräldrar för att de inte skulle vara oroliga.

– Sedan när vi fick komma ut kom pappa och hämtade mig. 

undefined
Östra Stenhagenskolan skärper nu sin säkerhet, bland annat höjer man kontrollen över vilka som är på skolan.

Rektor Kim Milint konstaterar att skjutningarna i Stenhagen gjort att våldsvågen i Uppsala kommit väldigt nära skolans elever, personal och föräldrar. Det finns en oro hos en del elever, men framför allt hos föräldrarna, säger hon.

– Jag har den senaste veckan ägnat många timmar åt att prata med oroliga vårdnadshavare. Man undrar till exempel över säkerheten på skolan och om de ska våga låta barnen gå själva till och från skolan. 

Vad svarar du?

– Att det inte finns någon hotbild mot skolan och att undervisningen fortgår som vanligt. Och jag har rått föräldrar att följa barnen till skolan om de är oroliga.

undefined
Ett stort område spärrades av i Stenhagen efter att man hittat ett misstänkt föremål. Nationella bombskyddet kunde senare konstatera att det inte var en bomb.

Kim Milint har också fått frågor om det på skolan finns anhöriga till medlemmar i Foxtrotnätverket, och som därför har en hotbild mot sig.

– Men sådant kan vi ju inte svara på utifrån sekretess, säger hon.

Som en direkt följd av utvecklingen höjer nu Östra Stenhagenskolan säkerheten. Krisplanerna ska uppdateras och repeteras. Man är också betydligt noggrannare med att ha koll på vilka som vistas där, till exempel behöver alla besökare numera besöksbrickor.

undefined
"Vår viktigaste uppgift är att stötta barnets känsla av kontroll. Att de ska veta att polisen jobbar med det här", säger rektor Kim Milint.

På lektionerna har lärarna försökt fånga upp elevers frågor och eventuella oro.

– Riktlinjerna är att vi ska vara sakliga och lugna även om vi inte kan svara på alla frågor. Vår viktigaste uppgift är att stötta barnets känsla av kontroll. Att de ska veta att polisen jobbar med det här. Jag tycker att personalen varit jättebra på det här, säger Kim Milint.

undefined
Uno Girando var på fritids när han, de andra barnen och fritidsledarna behövde låsa in sig i ett fönsterlöst rum på Östra Stenhagenskolan av säkerhetsskäl. Senare visade det sig att det misstänkta föremålet inte var en bomb.

Efter händelsen har Uno Girando inte tänkt så mycket mer på den. Han och hans kompisar brukar inte prata så mycket om skjutningarna, säger han, men han har tagit reda på en del om vilka som skjuter på varann. Han känner sig inte otrygg i Stenhagen, tvärtom.

– Nej, det är bra här. Men jag undrar varför man skjuter på någon i sin egen liga?

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!