Solcellsforskning har blivit lite av en sport, där det gäller att utveckla den mest effektiva solcellen. Det här passar Uppsala universitets rektor Anders Hagfeldt, en framgångsrik forskare med omvittnat sportintresse.
– När jag var tonåring hade jag sådan vinnarskalle att det nästan var jobbigt. Nu har det lugnat sig. Men att ha satt världsrekord med mina kollegor är kul. Det sätter i gång något positivt i mig, säger han.
Det är du och Armand Duplantis som är Uppsalas världsrekordinnehavare nu.
– Ha ha! Det känns stort för mig som höll på med friidrott när jag var ung.
Som i friidrott är "solcellsidrotten" uppdelad i olika tekniker. Det världsrekord Anders Hagfeldt och hans tidigare forskargrupp i Schweiziska Lausanne nu satt gäller solceller av materialet perovskit. Rekordet satte de genom att uppnå 25,5 procents verkningsgrad. Jämfört med de dominerande materialen på marknaden är det en bra nivå, säger Anders Hagfeldt.
– Perovskitceller är det allra hetaste just nu i forskningsvärlden. Det finns också ett företag som har produktion i gång på pilotnivå. Om fem år hoppas jag att det går att köpa sådana här celler på marknaden.
Uppsala har både ledande forskning på området och ett företag i fronten, Evolar. Det tog över där konkursade Solibro slutade. Evolar arbetar just med perovskit, men i kombination med kisel i en så kallad tandemcell.
– Det tror jag kommer att vara det dominerande framöver, säger Anders Hagfeldt.
Resultaten publicerades nyligen i den ledande tidskriften Nature. I höstas publicerade Anders Hagfeldts grupp andra resultat i en annan topptidskrift, Science.
– Det har gått otroligt bra, det är det ingen tvekan om, säger Anders Hagfeldt.
Han vill inte släppa taget helt om sin forskning, även om han efter några månader som rektor tvingats inse att det blir väldigt lite tid över.
– Jag hoppas ändå kunna ha en tå kvar i solcellsforskningen, genom att vara lite konsult och ha kontakter med mina postdoktorer som kommit med hit till Uppsala.