Universitetspersonal tvingas pensionera sig
Ett beslut om pension av ett 50-tal universitetsanställda har fattats av Bo Sundqvist, rektor vid Uppsala universitet. Alla de blivande pensionärerna bor på en unik gård i Törneby, några kilometer öster om Uppsala. Och alla är de apor.
- Det är sorgligt, anläggningen är unik. Men det går inte att driva något som inte bär sig, säger Ingrid Redbo, föreståndare på Törneby och chef för universitetets hela försöksdjurshållning.
De tre skötarna vid Törneby ska erbjudas andra uppgifter inom universitetet. En av dem är Olov Rosendal, som har varit på anläggningen sedan 1998 och är kompis med aporna.
Värsta ficktjuven
- Märtha är den värsta ficktjuven på norra sidan ekvatorn, säger han och ger rhesusapan Märtha ett russin.
Tre sorters apor bor i Törneby, små marmosettapor med naturlig hemvist i Sydamerika, de lite större krabbmakakerna från Asien, och rhesusaporna, som är de största av de tre och också hör hemma i Asien.
— Att aporna ska försvinna är förstås jättetråkigt. Med åren blir de som ens egna husdjur, säger Olov Rosendal.
Men Märtha och de övriga i kompisgänget måste nu få nya platser.
— Vi tittar på hälsa och ålder och andra faktorer och avgör vad vi ska göra med dem, men alla apor kommer att pensioneras från försök. Är de för gamla och svaga för en flytt kanske det är humanast att avliva dem, säger Ingrid Redbo.
Avvecklingen ska genomföras enligt "djuretiska principer" och ske i en takt som överensstämmer med att aporna hela tiden har det så bra som möjligt. Det kan ta tid.
— Aporna måste till anläggningar som är minst lika bra som den här, där de också kan vara kvar i sin sociala grupp. Det är ont om sådana möjligheter i Sverige och därför tittar vi utomlands, säger Ingrid Redbo.
Polisanmälningar
Universitetets aphållning har under åren varit mycket i ropet. UNT har berättat om polisanmälningar och kritiska inspektionsrapporter. Men bara när anläggningen var ny har uppmärksamheten gällt Törneby.
I stället har Olov Rosendal och hans kolleger fått ta emot apor från den kritiserade anläggningen vid Ulleråker.
— Här har aporna stort utrymme. Varje grupp har cirka 100 kvadratmeter, fördelat på en yta inne och en ute, säger han.
Törneby har i stort också sluppit djurrättsaktioner.
— Det beror nog på att aporna har det så bra här, säger Ingrid Redbo.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!