Korna släpptes ut i det fria – inför storpublik

Under lördagen skuttade korna på SLUs gård i Lövsta ut i grönskan. Kosläppet har under pandemin varit utan publik – men nu var den tillbaka. Trots regnet blev det ett ko-lossalt mottagande bland publiken.

Vicdekanen Dirk-Jan De Koning och dekanen Rauni Niskanen vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap på SLU.

Vicdekanen Dirk-Jan De Koning och dekanen Rauni Niskanen vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap på SLU.

Foto: Martin Nilsson

Uppsala2022-05-07 18:00

Med allt som hör våren till såsom grönska och tunnare kläder, så kommer även kosläpp. Under lördagen skuttade 50 av de 300 korna, som bor på Sveriges lantbruksuniversitets gård i Lövsta, ut i det fria.

undefined
Under lördagen sprang ett 50-tal kor ut i det gröna.

Trots regn och oväder stod ett flertal vuxna, barn och andra ko-fantaster runt gårdens grönbete för att se kornas utspring vid 11-tiden. Bland publiken stod Paula Gudrun och mormor Gudrun Audunsdottir.

– Vi här för att se kosläppet. Vilket vi gjort två gånger tidigare. Det är en kul grej för barnen, säger mormor Gudrun.

undefined
Paula Gudrun och mormorn Gudrun Audunsdottir var några av besökarna på evenemanget.

Hon är själv uppvuxen på gård i Island med flera djur, däribland kor.

– Det finns massa bra saker med kor.

Under förmiddagen kunde besökare äta bullar, dricka mjölk och gå in i en av ladugårdarna för att se hur korna har det.  När korna skuttade ut vid 11-tiden var det med försiktiga steg de sprang ut. Väl ute i det gröna sprang det ett varv runt det inhängnade grönområdet för att fira in våren.

undefined
En del kor var bestämda och tog språnget ut i det gröna med ett rappt språng.

Kosläppet är ett årligt event. Under pandemin har korna släppts ut utan publik. Då sändes flera evenemangen på nätet. Men efter att pandemin släppte var det nu möjligt att släppa ut korna till sitt grönbete inför publik. På plats var även familjen Mandava som är trogna besökare.

– Det är bra event. Vi kommer hit varje år, säger pappan Chandra Mandava.

undefined
Sandhya Edara och familjen Mandava.

Gården i Lövsta är en av gårdarna där Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, bedriver forskning om lantbrukets djur. Utöver forskning och utbildning, så drivs gården som ett vanligt lantbruk med djuruppfödning och odling av foder och spannmål.

undefined
Några av korna sprang ut i det gröna, medans andra var mer försiktiga.

 På gården samsas 270 kor och 110 grisar. Kosläppet är ett samarbete mellan SLU och mejerikooperativet Arla.

– I Sverige står det i lagen att korna har rätt att få komma ut och beta. Det är inte självklart för alla kor i världen, säger Dirk-Jan De Koning som är vicedekan fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap på SLU.

undefined
Vicdekanen Dirk-Jan De Koning och dekanen Rauni Niskanen vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap på SLU.

Tanken med kosläppet är att låta korna släppas ut i det gröna för att börja beta.

– Det är viktigt att de kommer ut för att beta. Det är viktigt för mångfalden och för att vi ska kunna ha sådana åkrar som vi har. Men det är även bra för kornas hälsa att komma ut, säger Rauni Niskanen vid fakulteten för veterinärmedicin och husdjursvetenskap.

Under morgondagen kommer ytterligare kor släppas ut, så alla 300 kor får komma ut och beta i det fria.

undefined
Väl ute i det gröna sprang korna ett varv runt i sitt grönområde för att fira.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!