I måndags påbörjade det största renoveringsprojektet på över sjuttio år i universitetshuset. Under tiden kommer huset att hållas stängt och all verksamhet flyttas till andra lokaler. Bland annat sker en stor satsning på ny digital ljud- och bildteknik i undervisningssalarna, nytt datanät och larm, men även ytskiktsrenovering på fasaden. Man vill även öka tillgängligheten i lokalen för att underlätta för människor med funktionshinder. Satsningen beräknas kosta uppemot 150 miljoner kronor.
Universitetshuset har en lång historia bakom sig som byggnaden än idag bär spår av. Huset byggdes som en del av 400-årsfirandet av universitet år 1877 och än idag finns delar kvar av ärkebiskopsgården och det exercishus som Drottning Kristina lät bygga åt studenterna, inbyggda i arkitekturen. – Universitetet har en av Sveriges största konstsamlingar, men huset är också ett konstverk i sig, säger projektledaren Lars-Erik Waldenström.
Bygget var planerat att ta tre år, men det dröjde nästan elva år innan huset kunde börja nyttjas av professorer och studenter. Då fick samtliga studenter, lärare och även de seniora lärares familjer plats i aulan med 2 000 sittplatser. Under glaskupolerna i den stora hallen sprang de flesta elever mellan föreläsningssalarna, i huset bedrevs nästan all undervisning.
I den pågående renoveringen ingår en stor del bevaringsarbete för att inte skada huset och dess konstverk - enbart att klä in trappor, golv och statyer kommer att ta upp till sex veckor. Nästan all konst packas in och ska flyttas till andra lokaler
– Vi har fått klara direktiv från riksantikvarieämbetet om vad som får och inte får göras, det är de som bestämmer. Man kan inte bara köra in en 18 millimeters borrmaskin i väggarna hur som helst, berättar projektledaren Lars-Erik Waldenström.