Trakasserier på institutionen: "Kommer göra riskanalys"

Nyligen meddelade Uppsala universitet att Institutionen för neurovetenskap ska avvecklas. Nu träder medarbetare fram och berättar om sexuella trakasserier och en utbredd tystnadskultur. "Vi kommer göra en riskanalys", säger vice rektor.

Som UNT tidigare rapporterat kommer Institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet att splittras. Nu vittnar fyra unga medarbeterare i en granskning från Dagens ETC om att de mest skavande problemen på institutionen har tystats ner.

Som UNT tidigare rapporterat kommer Institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet att splittras. Nu vittnar fyra unga medarbeterare i en granskning från Dagens ETC om att de mest skavande problemen på institutionen har tystats ner.

Foto: UppsalaTidningen

Uppsala2021-12-28 15:00

Som UNT tidigare rapporterat kommer Institutionen för neurovetenskap på Uppsala universitet att splittras. När det definitiva beskedet kom den 16 december sade en professor att bakgrunden till upplösningen är mångåriga interna strider om resurser mellan olika vetenskapsområden, vilket i sin tur påverkat arbetsmiljön negativt.

Nu vittnar fyra unga medarbeterare i en granskning från Dagens ETC om att de mest skavande problemen på institutionen har tystats ner.

De berättar liknande berättelser om sexuella trakasserier där främst två forskare pekas ut. En av dem beskrivs som en alfahanne, som yngre manliga doktorander ser upp till, och anklagas för att ha uppmuntrat till sexuella trakasserier. Ett exempel på det ska vara en återkommande tävling om vem som kan ligga med flest kvinnliga doktorander.

– Jag blev efter ett tag väldigt sjuk så jag började gå till en psykolog där jag beskrev vad som hade hänt och då sa hon att det jag upplevde var sexuella trakasserier och hon diagnosticerade mig med posttraumatiskt stressyndrom, säger en anställd till ETC.

Flera av kvinnorna uppger att de vänts emot varandra, en del av doktoranderna har favoriserats medan andra kritiserats. Dessutom ska forskningsledare ha ombett anställda att spionera och berätta om varandras misstag.

Bilden av mobbning och maktmissbruk inom flera forskningsgrupper bekräftas enligt ETC av flera utomstående källor. Samtidigt får de utpekade forskarna fortsätta arbeta på universitetet, på andra institutioner.

Mats Larhed, vicerektor för medicin och farmaci på universitetet säger till UNT att han känner till problematik med sexuella trakasserier på institutionen till och med 2018, men inte på senare år.

Av ETC:s granskning framkommer inte när trakasserierna ska ha ägt rum.

– Jag ser mycket allvarligt på uppgifterna i ETC. Men artikeln kan tolkas som att vi inte arbetat med problemen på institutionen. I själva verket har det jobbats jättemycket med arbetsmiljön. Sexuella trakasserier har fram till och med 2018 utretts både internt och externt, enligt Larhed.

Sexuella trakasserier har alltså inte förekommit efter 2018?

– Jag har ingen information om att det förekommit.

Larhed tillträdde sommaren 2020. När han fick höra om arbetsmiljöproblemen upprättade han tillsammans med bland annat dåvarande prefekt en handlingsplan för att komma tillrätta med dem. Det är delvis den planen som universitetet utgår från när neuroforskare ska omplaceras.

Förklaringen till splittringen är, enligt Larhed, komplexa arbetsmiljöproblem och svårigheter med styrning och ledning – inte sexuella trakasserier.

– Det mest tydliga exemplet var när institutionen skulle välja ledning förra hösten. Då kunde inte institutionen ta fram ett förslag till ledning eftersom åsikterna var så vitt skilda.

Kommer ni ändra handlingsplanen utifrån de nya uppgifterna?

– Handlingsplanen i stort kommer nog inte att ändras på grund av granskningen, men vi måste undersöka de uppgifter som framkommit. 

När institutionen splittras kommer dess forskargrupper att tas emot av andra institutioner.

– Vi har planer för hur vi ska integrera forskargrupper i de ny institutionerna och har gjort en riskanalys. Vi kommer även göra en större riskanalys på varje mottagande institution i början av nästa år.

Om institutionen

Institutionen för neurovetenskap har cirka 150 anställda, omkring 100 forskarstuderande och ett flertal unga så kallade postdoktorer som just disputerat.

På hemsidan skriver institutionen att man bedriver "forskning i framkant om hjärna och våra nervceller". Här ryms forskning inom sådant som barn- och ungdomspsykiatri, neurokirurgi, neurobiologi och arbetsterapi.

Verksamheten finns vid Biomedicinskt centrum (BMC) och vid olika verksamheter på Akademiska sjukhuset.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!