Universitetets flyttkarusell sätter fart igen
Nya universitetsbyggnader vid Norbyvägen, Blåsenhus, orsaker en ny flyttkarusell bland universitetets verksamheter. Men trots att man bygger nytt och stort blir det allt färre lokaler som står tomma.
Uppsala universitet har befunnit sig i en omflyttningsprocedur under de senaste femton åren och lämnat flera av de traditionella "bildningsborgarna".
Många av de riktigt gamla universitetslokalerna i centrum har fått andra hyresgäster och universitetets tomma lokaler på andra håll blir allt färre.
Till undantagen hör Skytteanum och Oxenstiernska huset som tillsammans med lokaler vid Gamla Torget rymmer Juridiska institutionen och Institutionen för statsvetenskap med flera. Båda byggnaderna är från 1600-talet eller ännu äldre.
Skytteanum kommer universitetet aldrig att lämna på grund av kopplingen till den donation som ligger till grund för den skytteanska professuren.
Annars har det utretts flera gånger om verksamheterna ska flytta, men något riktigt bra alternativ finns inte i dag.
Av de drygt 360 000 kvadratmeter som Uppsala universitet disponerar är det för närvarande något över 24 000 kvadratmeter som inte utnyttjas. Det motsvarar 6,8 procent av universitetets lokalbestånd.
- Vi har för mycket tomma lokaler, främst inom BMC, men inom ett par år kommer vi att ha fått situationen mer hanterbar. Vi behöver faktiskt lite reservyta också, för att kunna låta vissa verksamheter expandera, men målsättningen är att minska den tomma lokalytan till 2-3 procent av beståndet, säger Lennart Ilke, byggnadschef på Uppsala universitet.
Det senaste stora projektet är föranlett av nybygget Blåsenhus vid Norbyvägen. Dit ska bland annat Psykologiska institutionen flytta från kvarteret Munken, som ligger mellan Trädgårdsgatan och Östra Ågatan.
Under 2008 flyttade Institutionen för kostvetenskap från Trädgårdsgatan till nyrenoverade lokaler, delvis i BMC och delvis i Engelska parken. Fastighetsägare i kvarteret Munken är Statens fastighetsverk.
- Det är inte klart än vilka som blir våra nya hyresgäster i husen i kvarteret Munken. Vi är noga med vilka vi vill ha som hyresgäster och har sagt nej till några. Det finns restriktioner på vad man får och inte får göra med byggnaderna, säger Lennart Moen, som är förvaltare av kvarteret Munken för Statens fastighetsverk.
- Helst önskar vi att det blir samma hyresgäst till alla husen. Och vi hoppas att det flyttar in någon verksamhet som innebär att många människor kan få tillgång till byggnaderna. De är trots allt en del av allas vårt gemensamma kulturarv.
Statens fastighetsverk är också förvaltare för Uppsala slott, där bland andra Uppsala kommun är hyresgäster för Uppsala konstmuseum. Även universitetet hyr lokaler där till förvaring av universitetets konstsamling.
- Det har diskuterats om den ska flyttas och en av läsesalarna i Carolina Rediviva är ett av flera förslag. Men ännu så länge har inga beslut fattats om det, säger Lennart Ilke.
Universitetet hyr också de äldre husen i Observatorieparken av Statens fastighetsverk, däribland Observatoriet.
- Observatorieparken hänger lite i luften. De som sitter där nu, avdelningen för universitetspedagogisk utveckling och Uppsala Learning Lab kommer att flytta till Blåsenhus.
- Ska vi säga upp kontraktet måste det göras senast sista juni 2009, berättar Lennart Ilke.
Universitetet flyttar också en del verksamhet från Akademiska sjukhusets område. Exempelvis sjukgymnastutbildningen som ingår i Institutionen för neurovetenskap flyttar även de till BMC, men vid nästa årsskifte. Något senare även logopedutbildningen. Detta eftersom sjukhuset behöver lokalerna.
- Universitetets kliniskt-medicinska forskning, CKMF, har sedan länge haft dåliga lokaler men planeras nu få nybyggda lokaler på sjukhusområdet, berättar Lennart Ilke.
- Landstinget beslutar förhoppningsvis i sommar om detta nya bygge i närheten av huset med helikopterplattan.
Inom ett år ska även Lars Wallentins forskningsgrupp, som nu är inhyst hos Läkemedelsverket, planeras flytta till MTC-huset i Uppsala Science Park.
- De kliniska forskningslokalerna finansieras med ALF-medel, pengar som Uppsala universitet får från staten, säger Lennart Ilke.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!