Universitetet vill bygga Rysslandscentrum
Uppsala universitet vill bli ledande i Sverige och internationellt på forskning om Ryssland. Nu söker universitetets rektor Anders Hallberg miljonanslag från regeringen för att kunna bygga upp ett centrum vid Gamla Torget.
Just de här tre områdena är de som Uppsala universitet vill bygga sitt centrum för Rysslandsstudier kring.
- Inom vart och ett av dem finns ett antal aktuella politiska skeenden: energifrågan och gasleveranserna genom Ukraina, kriget i Georgien, etnicitet i Baltikum, och vi ska ha kompetens för att med kort varsel kunna sätta samman policyintressanta seminarier om något händer, säger Stefan Hedlund, professor i öststatsforskning och en av de drivande bakom ansökan.
Rysslandskunnandet i Uppsala är stort, mycket större än vad Stefan Hedlund vetat.
- Vi har en enorm bredd, och från andra fakulteter har det dykt upp forskare som vi inte visste fanns, säger Stefan Hedlund.
Förutom från institutionerna runt Gamla Torget, alltså Euroasiatiska studier, freds- och konfliktforskning, statsvetenskap och juridik, ska centrumet samla forskare från språkvetenskap, ekonomi, antropologi, sociologi med mera. Forskningen där sträcker sig från studier av det lokala näringslivet på mindre orter i Ryssland, över ryska språkets rötter och dess betydelse för identiteten, till små etniska gruppers situation i Sibirien i den globala uppvärmningens dagar.
- Vi är 27 personer bakom ansökan. Inräknat de gästforskare vi hoppas ska komma hit blir vi cirka 40 personer vid centrumet. Vi framhåller i ansökan att centrumet ska bli hållbart och permanent, och inte ett projekt, säger Stefan Hedlund.
Flera skäl finns till att Uppsala och Sverige har goda möjligheter att verka lockande, inte minst det geografiska läget nära Ryssland och storstaden S:t Petersburg.
- Vi har också en tradition av umgänge med Ryssland. Vi är grannar och har stridit med dem i hundratals år, och det ska inte underskattas att vi enkelt kan träffa en ryss och prata hockey eller Peter den store. Jämfört med USA är vi med i familjen, säger Stefan Hedlund.
Erik Noreen, prefekt vid Institutionen för freds- och konfliktforskning, beskriver Sverige som en brygga mellan öst och väst.
- Och vi har väldigt bra relationer med Baltikum, säger han.
Universitet ansöker genom rektor Anders Hallberg om pengar direkt från regeringen och konkurrerar med fyra andra om att få starta ett Rysslandscentrum. Men även om man drar nitlotten vill man bygga upp verksamheten.
- Ansökningarna har olika profil och det finns utrymme för fler centrum, Ryssland är så viktigt, säger Stefan Hedlund.
Men om den höga och breda kompetensen redan funnits i Uppsala, varför har inte ett centrum bildats tidigare?
- Det har nog inte varit Uppsala universitets styrka att få till stånd sådana här centrum, traditionellt sett har forskningen varit väldigt institutionsstyrd, och man har inte sett skogen för alla träd. Var och en har gjort sitt, säger Erik Noreen.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!