"Tullar vi på etiken riskerar vi förtroendet"

Att forskning från Uppsala univeristet utreds av åklagare visar att det nya etiska systemet inom universitetsvärlden fungerar. Det menar Eva Tiensuu Janson, ställföreträdande vicerektor för medicin och farmaci på Uppsala universitet.

"Covid är ett hot mot folkhälsan och många forskare vill bidra till att lösa problem fort. Men vi får aldrig  runda regelverk", säger Eva Tiensuu Janson, ställföreträdande vicerektor för medicin och farmaci.

"Covid är ett hot mot folkhälsan och många forskare vill bidra till att lösa problem fort. Men vi får aldrig runda regelverk", säger Eva Tiensuu Janson, ställföreträdande vicerektor för medicin och farmaci.

Foto: Uppsala universitet

Uppsala2021-04-25 12:00

Macchiariniaffären på Karolinska i Stockholm skakade om universitets-Sverige när den rullades upp 2016. Med den blev frågor om etik och vilka system som finns för att se till att lagar och regler följs, högaktuella.

Som en konsekvens bildades Överprövandenämnden för etikprövning, som ska utreda misstankar om att forskning bedrivs utan nödvändiga etiska tillstånd. Att den nya nämnden har bedömt att två covid-studier vid Uppsala universitet brutit mot lagen på grund av att etiska tillstånd saknats, visar att systemet fungerar. Det menar Eva Tiensuu Janson, ställföreträdande vicerektor för medicin och farmaci och universitetsledningens talesperson i ärendet.

– Nu tar en myndighet hand om de här frågorna. Det är bra att det ligger utanför universiteten. Då kan det inte sägas att vi bara sopar misstankar under mattan. Det är viktigt för allmänhetens förtroende, säger hon. 

undefined
"Covid är ett hot mot folkhälsan och många forskare vill bidra till att lösa problem fort. Men vi får aldrig runda regelverk", säger Eva Tiensuu Janson, ställföreträdande vicerektor för medicin och farmaci.

Universitetets inställning är enligt henne att forskare "självklart ska ha alla tillstånd på plats om man sysslar med forskning". Men, konstaterar hon, ledaren för studierna, professor Åke Lundkvist, menar att det inte handlar om forskning utan om metodutveckling. I båda fallen har prover tagits på personer.

Men resultat har ju publicerats i en vetenskaplig tidskrift.

– Ja, så är det. Men nu är det upp till åklagaren att bedöma om det här är forskning. Jag vill inte föregripa det.

Finns det en gråzon för när något är forskning och när något inte är det? 

– Nej, det är tydligt när man bedriver forskning och när man inte gör det.

Att Uppsalastudierna lämnats till åklagare har ändå väckt mycket debatt både i Uppsala och nationellt, säger Eva Tiensuu Janson. Det finns de som tycker att läget är glasklart och att principerna alltid måste hållas, medan andra menar att det finns specialfall och omständigheter som gör att bilden inte alltid är självklar. 

undefined
Två studier från Uppsala univeristet utreds nu av åklagare sedan Överprövandenämnden för etikprövning bedömt att de bryter mot etiklagen. Nödvändiga tillstånd saknas.

Uppsala universitet har som en konsekvens ökat sitt fokus på forskningsetiska frågor. Bland annat har en ny etikkurs tagits fram för nya forskare.

– Jag tror att vi faktiskt behöver påminna oss om vad som gäller. Det här är en viktig diskussion att ha levande. Vi är så otroligt beroende av allmänhetens förtroende för att kunna göra klinisk forskning. Börjar man tulla på etiken riskerar vi det, säger Eva Tiensuu Janson. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!