Universitetet sjunker tydligt på världsrankningen

Från plats 79 till 124. Den resan nedåt har Uppsala universitet gjort på några år på den viktiga QS-rankningen av världens universitet. "Vi vill ligga högre", säger prorektor Anders Malmberg.

Bland de 1 000 universitet som rankas hamnar Uppsala på plats 124 i den tunga QS-rankningen, ett ras från plats 79 på några år.

Bland de 1 000 universitet som rankas hamnar Uppsala på plats 124 i den tunga QS-rankningen, ett ras från plats 79 på några år.

Foto: Staffan Claesson/arkiv

Uppsala2020-06-11 18:30

Sedan förra årets QS-rankning har Uppsala universitet sjunkit åtta placeringar. Sett över längre tid är fallet betydligt större än så. År 2015 blev placeringen 79 av de runt tusen universitet världen över som rankas. 2016 trillade universitetet ur topp hundra och landade på plats 102.

QS-rankningen anses vara en av de allra mest betydelsefulla som görs.

 – Rankningar är viktiga och inget vi kan ignorera. Det är uppebart att vi glidit nedåt på ett sätt som vi inte önskat, säger Anders Malmberg, prorektor på Uppsala universitet.

Enligt honom görs nu en analys av fallets orsaker, om det finns tekniska förklaringar i hur rankningen görs och vilka uppgifter universitetet rapporterar in, eller om Uppsala helt enkelt blir omsprunget på vissa punkter.

undefined
Rektor Eva Åkesson och prorektor Anders Malmberg säger att de inte vill låta sig styras av rankningar som QS, men att målet är vara bland de välrdens 100 främsta.

Även Lund har fallit över tid, men ligger högre än Uppsala. Samtidigt visar Kungliga tekniska högskolan, KTH, att även svenska lärosäten kan stå sig bra i en allt tuffare konkurrens och har stigit upp över hundrastrecket. 

Där vill Uppsala universitet också vara, säger Anders Malmberg. På de tre tyngsta rankningarna ligger Uppsala nu 62, 101 och 124. Samtidigt får man inte stirra sig blind på en viss siffra ett visst år, säger Anders Malmberg.

– Naturligtvis vill vi hellre gå uppåt och finnas på topp 100. Men man ska veta att mycket små skillnader mellan universitet i de kriterier som mäts kan göra flera placeringars skillnad på listan.

undefined
Uppsala universitet har förvisso mycket verksahhet inom teknikfältet, men inte som Kungsliga tekniska högskolan, som universitetsldningen gynnas av det med QS-rankningens mätmetod.

Indikatorer har också olika år haft olika vikt när totalpoängen ska sättas. Där ser Anders Malmberg en förklaring till tidigare års tapp på QS-listan.

– Vi har påverkats negativt av att life scienceområdet sedan några år viktas lägre som vetenskapsområde. Samtidigt vet vi att universitet med mycket teknik gynnats, säger Anders Malmberg. 

QS-listan utmärker sig för att titta särskilt på universitets rykte bland forskare och arbetsgivare. Det här är också den lista där flest asiatiska universitet tar sig in i toppen, vilket gör det tuffare för europeiska lärosäten att stanna kvar högt upp. 

Med jämförbara universitet i liknande länder står sig Uppsala väl, menar Anders Malmberg. Han lyfter fram ett samarbete som Uppsala har med 20 väl ansedda universitet i Europa.

– Bland dem ligger vi bland de fem, sex högsta. Tyska Göttingen med många nobelpris ligger exempelvis på plats 195, säger han.

Så görs rankningen

QS-rankningen sker utifrån sex olika indikatorer, som tilldelas olika vikt (inom parantes):

* Akademiskt anseende, enkätbaserad (40%)

* Anseende bland arbetsgivare, enkätbaserad (10%)

* Citeringar per anställd lärare/forskare (20%)

* Antal studenter per lärare (20%)

* Andel internationella studenter (5%)

* Andel internationella lärare/forskare (5%)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!