Uppsala universitet har inga pengar till tamponger

Studentkåren vill se att Uppsala universitet blir den första högskolan att erbjuda gratis mensskydd på toaletterna. De föreslår ett pilotprojekt för att se hur det skulle fungera – men universitetet säger blankt nej.

Linnea Rydén är vice ordförande för Uppsala Studentkår, som vill att universitetet utreder att börja erbjuda gratis mensskydd på campus.

Linnea Rydén är vice ordförande för Uppsala Studentkår, som vill att universitetet utreder att börja erbjuda gratis mensskydd på campus.

Foto: TT / Staffan Claessson / Uppsala Studentkår

Uppsala2023-05-03 05:00

Tamponger och bindor i en liten plastlåda på några av universitetets toaletter, för att förbättra arbetsmiljön för studenter och personal. 

En liten men konkret jämställdhetsåtgärd, om man frågar Uppsala studentkår som vill att Uppsala universitet blir den första högskolan i Sverige att följa samma bana som skolor och stora företag redan har tagit – att erbjuda kostnadsfria mensskydd på arbetsplatsen.

– Det finns en stor möjlighet att med väldigt små medel göra stor skillnad för många studenter, säger Linnea Rydén, vice ordförande för Uppsala studentkår. 

undefined
Linnea Rydén är vice ordförande på Uppsala Studentkår.

Kåren har därför föreslagit ett pilotprojekt, där universitetet under en begränsad period provar att erbjuda mensskydd på ett utvalt campus. På så sätt skulle man kunna få en bild av både nyttan och kostnaden det skulle innebära. "Uppsala universitet har mycket att tjäna på att visa framfötterna", enligt kåren. Servicen skulle bidra till en bättre arbetsmiljö, öka verksamhetens attraktivitet och visa på ett engagemang för jämställdhet i vardagen, menar de. 

Men universitetet säger nej rakt av till projektet. Man hänvisar till att statliga medel för utbildning inte kan användas till ändamålet, och till att universitetet står inför "hårda ekonomiska utmaningar". 

– Vi kan inte använda utbildningsanslaget, det är väldigt hårt reglerat och granskat vad vi får göra med de pengarna, säger Karin Apelgren, avdelningschef för studentavdelningen. 

undefined
Karin Apelgren är chef för studentavdelningen på Uppsala universitet. "Det är ingen som säger att förslaget är negativt, men universitetet kan inte prioritera att göra så."

Ledningen ser inte heller några andra vägar att genomföra pilotprojektet. 

– Med tanke på de besparingar som är just nu generellt så är det inte aktuellt med några nya utgifter. Att utreda någonting kostar också, man måste ha personer som gör de här sakerna.

Men Linnea Rydén köper inte resonemanget.

– Mensskydd kan räknas till samma kategori som andra sanitetsprodukter, plåster ska finnas tillgängligt och det är samma sak med toalettpapper och engångshanddukar. Och det här behöver inte vara något som är jättekostsamt – det vi vill är att universitetet testar och utreder frågan.

undefined
Studentkåren vill att man testar projektet på ett av universitetens campus.

Trots att kåren fått nej fortsätter de att kolla på hur de ska gå vidare med frågan. 

– Vi har resonerat kring om vi ska lyfta pilotprojektet i ännu mindre skala. Vi kommer inte ge upp. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!