Universitetet drabbas när reaktorer stängs
100 anställda väntas bli utan jobb när kärnteknikföretaget Studsvik stänger sina två forskningsreaktorer nästa sommar. Beslutet innebär också att forskningen på en hel enhet på Uppsala universitet är hotad.
- Beskedet kom så plötsligt. Vi hade inte fått några förvarningar innan presskonferensen hölls, säger Neutronforskningslaboratoriets föreståndare, professor Adrian R Rennie, till UNT.
Samarbete med Norge
- Vi använder de båda reaktorerna i våra neutronstråleexperiment. Vi har just satt oss ned för att börja diskutera vad det finns för alternativ, och dessa diskussioner kommer att ta ett par dagar. Än så länge kan jag inte ge några besked om vad som kommer att hända med vår verksamhet.
Reaktorverksamheten och de två affärsområden som hänger ihop med den har gått med förlust i flera år. Det är alltså av ekonomiska skäl som företaget har beslutat att inte längre ha någon egen reaktordrift. I stället ska man samarbeta med Haldenreaktorn i Norge.
20 miljoner
De båda affärsområden som avvecklas är bestålningstjänster (produktion av radioaktiva isotoper för sjukvård och industri) och nuklärmedicin (utveckling av metoder att behandla olika former av cancer).
Företaget ämnar snarast söka tillstånd enligt Miljöbalken att få avveckla reaktorerna. I avvaktan på sådant tillstånd har man beslutat att reaktorerna inte ska startas igen efter sommaruppehållet 2005. På sikt väntas avvecklingen spara 20 miljoner kr om året.
Fotnot: Studsvik har sitt ursprung i statsägda AB Atomenergi, som bildades 1947 för att utveckla, bygga och driva kärnkraftsanläggningar i Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!