Universiteten kan skiljas från staten

Den största förändringen i Högskole-Sverige i modern tid, har den kallats, den utredning som föreslår att lärosätena ges en mycket friare ställning gentemot staten. Utredningen föreslår att förändringarna ska träda i kraft 2011.

Uppsala universitet välkomnar förslaget om att universitet och högskolor blir friare gentemot staten.

Uppsala universitet välkomnar förslaget om att universitet och högskolor blir friare gentemot staten.

Foto: Maria Nordholm

Uppsala2009-05-03 20:03
Uppsala universitet välkomnar förslagen och hoppas lättare kunna anställa professorer och samarbeta med utländska lärosäten.I dag är personalen vid Uppsalas två universitet anställda av staten, och lärosätena är formellt sett statliga myndigheter.
- Vi kommer lättare kunna styra den här stora skutan dit vi själva vill och kunna agera snabbare i många frågor med en annan anknytning till staten, säger Kerstin Sahlin, prorektor på Uppsala universitet.

I sitt yttrande över utredningen ställer sig Uppsala universitet i stora drag positivt till ökad självständighet. Exempel på tydliga förändringar för personal och studenter är att universitetet kommer att kunna ge examina i samarbete med utländska universitet. Det får man inte göra i dag.
- Vi kommer också att kunna förenkla förfarandet vid vissa anställningar. I dag kan det ta långt över ett år innan en anställning av en ny professor är klar, säger Kerstin Sahlin.
Det kommer vidare att bli möjligt att äga fastigheter och att ta emot donationer. En person som vill donera pengar, konst eller liknande ger i dag sin gåva formellt till staten, inte till universitetet, som heller inte äger donationerna.

Men den viktigaste förändringen är enligt Kerstin Sahlin symbolisk.
- Vi ska ju stå fria och söka sanningen och med de här förslagen kommer vi inte längre att vara regeringens förlängda arm. Det innebär en kursändring, säger hon.
Men förslagen står inte oemotsagda. Det har ryktats om missnöje hos finansdepartementet med att staten förlorar kontrollen över sina pengar, det är trots allt fortfarande staten som betalar.

Från fackförbundshåll har varnande röster höjts för att anställningsvillkoren kommer att se vitt skilda ut på olika ställen och att det kan gå ut över lärarnas arbetsvillkor. Andra oroar sig för att de här gynnar de stora lärosätena, men försämrar för de mindre.
Utredningen förslår att förändringarna ska kunna träda i kraft 2011. Så fort bör det inte gå, menar Uppsala universitet, som föreslår 2012.
- Allt behöver utredas mer, utredningen har inte alls hunnit med detaljerna, säger Kerstin Sahlin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!