Universitet gör helomvändning efter uppläxning

Högskoleverkets uppläxning av Sveriges högskolor får effekt. Sveriges lantbruksuniversitet, SLU, gör nu en helomvändning och behandlar sina 1 700 utomeuropeiska ansökningar. Uppsala universitet och övriga högskolor ser ut att följa efter, men det är mycket ont om tid.

Uppsala2008-06-24 17:11
- Ingen vill bryta mot lagen. Nu får vår personal jobba 24 timmar om dygnet och i vissa fall arbeta på semestern för att vi ska försöka hinna behandla alla ansökningar, säger Lisa Sennerby Forsse, rektor på SLU.

Högskoleverket har som UNT berättade i går underkänt beslutet att slänga tusentals ansökningar från sökande i länder utanför EU, en åtgärd som högskolorna känt sig tvungna till på grund av det dramatiskt ökande antalet utomeuropeiska ansökningar. Även Uppsala universitet har hörsammat Högskoleverkets skarpa markering men är liksom SLU mycket kritiskt mot Högskoleverkets agerande.
- Beskedet att de såg det här som absolut lagvidrigt kom alldeles för sent. De borde försökt hitta en konstruktiv lösning i stället, säger Lisa Sennerby Forsse.

Om mindre än två veckor ska alla ansökningar ha behandlats om antagningsprocessen med 290 000 sökande ska klaras i tid. Problemet är att värderingen av utländska meriter och betyg är mycket tidskrävande och kräver speciell kompetens som för få personer besitter. Uppsala universitet kommer att hinna med hanteringen, betydligt marigare är det för SLU och flera andra lärosäten.
- Vad som händer om vi inte hinner får vi se då. Det finns ingen färdig lösning. Men det kommer förstås att drabba alla, även de inhemska sökande som kan få försenade besked, säger Lisa Sennerby Forsse.

Under tisdagen skulle samtliga universitet och högskolor meddela Högskoleverket sin inställning till högskoleförbundets rekommendation att lägga utomeuropeiska ansökningar åt sidan. Av de cirka hälften som inkommit med svar på eftermiddagen gjorde alla samma helomvändning som SLU och Uppsala universitet.
- Det är bra att de tänkt om. Alla sökande måste garanteras samma rättssäkerhet, men samtidigt är vi lika oroade som alla andra för att man hinner hantera ansökningarna i tid. Nu måste de hitta effektiviseringar, säger Eva Westberg, chefsjurist på Högskoleverket.

Uppsala universitet betonar i sitt svar att man principiellt sett fullt ut stöder rekommendationen att avvisa visa sökande.
- Men som situationen nu blivit handlägger vi ändå de 138 ansökningar vi avvisat, säger Kerstin Sahlin, prorektor.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!