Unikum stressar lärare – och föräldrar

Grundskolans dokumentationssystem Unikum stressar lärare – och föräldrar. Lärarnas Riksförbund anser att det behövs riktlinjer för hur mycket information som lärarna ska lägga ut.

Unikum är ett dokumentationssystem över elevers lärande (klassen på bilden har inget med artikeln att göra).

Unikum är ett dokumentationssystem över elevers lärande (klassen på bilden har inget med artikeln att göra).

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Uppsala2017-11-16 07:00

För två år sedan klubbade regeringen en ny modell för att lärarnas administrativa uppgifter skulle minska. För två år sedan köpte även Uppsala kommun in det digitala dokumentationssystemet Unikum för alla kommunens grundskolor – vilken i praktiken kommit att öka den administrativa bördan för många lärare i Uppsala. Det menar Lärarnas Riksförbund.

– Man har infört ett system där man kan dokumentera hur mycket som helst, utan några riktlinjer för hur systemet ska användas, säger Björn Wallgren som är lärare på Ärentunaskolan och kommunombud för Lärarnas Riksförbund i Uppsala.

I Unikum lägger lärare upp exempelvis omdömen, veckobrev, pedagogiska planeringar, underlag inför utvecklingssamtal, fritidsinformation och blogginlägg. Föräldrar får mejl när det finns nya inlägg och kan logga in och läsa. Det kan skilja sig mycket mellan vad lärare och skolor lägger ut eftersom det inte finns några centrala direktiv på vad lärare förväntas lägga ut eller hur man i olika årskurser ska använda Unikum.

– Vi vill att man från centralt håll diskuterar vad som är rimligt och var ambitionsnivån ska ligga. Man kan fråga sig om lärare till exempel ska känna att de behöver blogga med tanke på hur intensiva dagar de har. Men många lärare är väldigt ambitiösa och stressas av de oändliga möjligheterna som systemet ger.

Samtidigt finns också klara fördelar med Unikum och många lärare tycker att Unikum i stort är bra, påpekar Björn Wallgren. All information blir samlat i ett system och det kan bli enklare att kommunicera med föräldrar.

– Vi säger ju inte att Unikum ska bort. Men vi behöver stanna upp och tänka efter, för ibland far det iväg när tekniken ger möjligheter. Vi vill ju inte ha en ökad arbetsbelastning för lärarna.

När lärarfacken och skolchefer i veckan träffades lyftes frågan. Grundskolechef Ingela Hamlin anser inte att det behövs några centrala riktlinjer, utan att det är upp till varje skola att besluta vilken typ av information man lägger ut.

– Varje skola har sina förutsättningar. Det är rektor och lärare som gemensamt får besluta vad man lägger ut och hur man kommunicerar med föräldrar, det vore väldigt tokigt om vi hade centrala riktlinjer för det.

Utifrån vad facket berättar om stressade lärare, vore det så tokigt med riktlinjer?

– Lärare har alltid varit skyldiga enligt skollagen att dokumentera elevers utveckling. Grundskolans ledning har aldrig reglerat i vilken omfattning eller på vilket sätt lärare ska dokumentera detta. Det är en uppgift för enskilda skolor att föra samtal om hur man ska hantera ett nytt webbverktyg.

Det är inte bara lärare som blir stressade över Unikum. Även föräldrar har påpekat att det kommer för mycket information, enligt Björn Wallgren.

– Många föräldrar tycker att det är mycket information, och många lärare undrar hur föräldrarna ska hinna läsa all information och även hur de ska kunna förstå den.

Vad förväntas av föräldrar? Ska de till exempel ta del av pedagogiska planeringar, alltså hur kurser är upplagda?

– Det är inget måste, även om det kan vara bra inför ett utvecklingssamtal. Men jag förstår om föräldrar nästan känner att de måste anlita en sekreterare som läser igenom alla utskick och tar ut det viktigaste.

Att föräldrar skulle tycka att det är för mycket information är något nytt för Ingela Hamlin. Hon säger att föräldrar snarare brukar efterfråga mer information från skolan.

– Men det kan vara så att skolorna behöver förtydliga för föräldrar vilken information som de förväntas ta del av på Unikum.

Unikum infördes 2015

Enligt skollagen ska lärare kontinuerligt dokumentera elevers kunskapsutveckling. Hur dokumentationen ska ske och i vilken omfattning regleras inte i lagen.

Unikum infördes 2015 i Uppsalas för- och grundskolor. Det är ett digitalt dokumentationssystem där lärare kan samla allt material som har med elevernas lärande att göra. Föräldrar och elever har inlogg till systemet. Föräldrar får mejl när nya uppgifter lagts in. Det finns även en app, som förenklar inloggning.

På gymnasiet heter motsvarande system Itslearning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om