Unikt projekt bakom minskad förbrukning

Uppsala län drivs sedan drygt ett år ett för Sverige unikt projekt för att minska förskrivningen av antibiotika inom primärvården.

Ove Andersson

Ove Andersson

Foto:

Uppsala2008-01-28 06:00
- Det är troligt att nedgången i användningen av antibiotika som vi förra året såg i vårt län, men ingen annanstans i landet, är en följd av detta arbete, säger smittskyddsläkaren Staffan Sylvan.
Han leder den lokala Strama-grupp som försöker påverka husläkarnas rutiner för att skriva ut antibiotika. I projektet besöker en öppenvårdsläkare, en farmacevt och en sjuksköterska vårdcentralerna.
-Direkta besök har enligt min mening mycket större förutsättningar att påverka läkarna än vad en skriftlig promemoria med rekommendationer om rutiner för att skriva ut antibiotika någonsin kan ha, säger Staffan Sylvan.

Vid sidan av sitt ordinarie jobb som husläkare vid Eriksbergs vårdcentral jobbar Ove Andersson på halvtid i gruppen som besöker vårdcentralerna. Hittills har alla utom två av länets vårdcentraler fått besök.
- Ett av budskapen är att inte förskriva antibiotika vid bakterieinfektioner i övre luftvägarna eller urinvägarna hos i övrigt friska personer. En rad undersökningar visar att sådana infektioner läker ut nästan lika snabbt utan antibiotika. Det är egentligen bara när de ger upphov till hög feber och svåra allmänsymptom som det finns skäl att sätta in antibiotika, säger Ove Andersson.

Hans egen erfarenhet är att patienterna är beredda att avstå från antibiotika om de får information som väger vinsterna av behandling vid lindrigare infektioner med riskerna för resistens.
- För 15 år sedan kunde folk som hade ont i halsen bli förbannade när jag inte ringde in ett recept åt dem direkt utan bad dem komma hit för undersökning. Det händer inte längre. Numera säger många patienter spontant att det är skönt att slippa ta antibiotika när jag förslår att vi ska avvakta med behandling, säger Ove Andersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!