Unik svensk studie kan ändra rutinerna vid hjärtinfarkt

En ny svensk studie visar att man inte förbättrar överlevnaden med att suga ut blodproppar i samband med hjärtinfarkt.

Uppsala2013-09-01 08:00

Undersökningen är baserad på information från svenska kvalitetsregister och den största av sitt slag som gjorts på detta område.
– För många behandlingar inom sjukvården saknas säkra belägg för att de verkligen hjälper patienterna. Blodproppssugning av akuta hjärtinfarktpatienter är en av dem. Det fanns tidigare inga undersökningar som utvärderat nyttan för patienter med sugmetoden. Med våra resultat finns det inga skäl att använda metoden rutinmässigt, säger Stefan James, docent och överläkare vid Akademiska sjukhusets hjärtklinik.

Han har samordnat studien som forskare vid Uppsala kliniska forskningscentrum, UCR, en enhet inom Uppsala universitet och Uppsala läns landsting. Studien är den hittills största på området och omfattar 7244 hjärtinfarktpatienter. Hälften av patienterna fick endast ballongvidgning av det stängda blodkärlet, och den andra hälften fick behandling genom utsugning av blodpropp före ballongbehandling.

Forskarna kunde se att dödligheten en månad efter behandlingen inte skiljer sig mellan grupperna. Det var heller ingen skillnad mellan dem när det gäller risken för en ny hjärtinfarkt, stroke eller komplikationer till behandlingen.
– I Sverige drabbas ungefär 5000 patienter per år av hjärtinfarkt och genomgår akut ballongutvidgning. Om man inte behöver använda sugkateter innebär det en möjlig besparing för landstingen med många miljoner kronor, säger Stefan James.

För första gången har ett nationellt kvalitetsregister, Swedeheart, använts vid en studie av denna typ, där patienter lottats till olika behandlingar. Swedeheart drivs av läkare och sjuksköterskor med stöd av Sveriges kommuner och landsting, SKL, i syfte att förbättra kvaliteten i sjukvården.

Det är den största studien som har gjorts av en behandlingsteknik vid hjärtinfarkt någonsin och den har kunnat göras för en kostnad som är marginell i jämförelse med vad den skulle ha varit om den genomförts på traditionellt vis.
Studien är helt initierad och styrd av forskarna själva. De flesta studier av medicinska behandlingar görs annars av medicintekniska eller läkemedelsföretag. Men de inte är intresserade av att lägga ned pengar på forskning om produkter som redan används.

Studien presenteras i dag, söndag, vid Europeiska hjärtläkarkonferensen i Amsterdam publiceras samtidigt i tidskriften New England Journal of Medicine.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om