Unik studie om coronas inverkan på hjärnan

Covid-19 drabbar inte bara luftvägarna. I en nystartad, förmodligen världsunik, studie vid Akademiska sjukhuset och Uppsala universitet undersöker forskare hur infektionen påverkar hjärnan och resten av nervsystemet.

Elham Rostami, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset, är huvudansvarig för en ny studie om coronas inverkan på hjärnan.

Elham Rostami, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset, är huvudansvarig för en ny studie om coronas inverkan på hjärnan.

Foto: TT/Privat

Uppsala2020-05-19 06:15

– Förhoppningsvis kommer kunskaperna att bli till hjälp både för att förebygga och bättre behandla skador på hjärnan och nerver av covid-19, säger docent Elham Rostami, neurokirurg vid Akademiska sjukhuset och huvudansvarig för studien.

I takt med att pandemin utvecklats har allt fler rapporter kommit från olika delar av världen om neurologiska och psykiatriska symtom hos patienter med covid-19. Dit hör till exempel förlorat luktsinne, svaghet i armar och ben, svår plötslig huvudvärk, förvirring, akut psykos och personlighetsförändringar.

– Flera av dessa symtom har vi sett även hos patienter med covid-19 på Akademiska sjukhuset. Neurologiska symtom kan förekomma såväl hos de som varit väldigt sjuka som hos de med mildare symtom, som inte har vårdats på intensiven, säger Elham Rostami.

Den nya studien omfattar därför både intensivvårdade patienter och covid-19-patienter på andra sjukhusavdelningar som har neurologiska eller psykiatriska symtom.

Om patienten själv eller en anhörig ger sitt samtyckte till att delta, vilket de flesta som tillfrågats hittills har gjort, tas ett ryggvätskeprov. Provet kommer att undersökas för bland annat förekomst av virus.

– Ryggvätskan i ryggmärgskanalen står i direkt förbindelse med hjärnan. Om det finns virus i ryggvätskan är detta därför en stark indikation på att sars-cov-2-viruset har spridits till och kan orsaka en infektion i hjärnan, förklarar Elham Rostami.

Även en rad andra analyser av innehållet i ryggvätskeproverna kommer att göras. Dit hör till exempel om där finns olika immunceller, antikroppar och ett stort antal olika proteiner som kan bidra till inflammation eller som frisätts vid hjärnskador.

Provsvaren kommer sedan att kunna jämföras med patienternas sjukdomsbild och sjukdomsförloppet.

– På så sätt kommer vi att få en uppfattning om vilka av de analyserade ämnena som kan identifiera patienter i riskzonen i ett tidigt skede och även vara ett hjälpmedel för att bedöma prognosen på både kort och lång sikt när det gäller olika neurologiska och psykiatriska symtom, säger Elham Rostami.

Deltagandet i studien slutar inte när patienterna skrivs ut från sjukhuset. Vid flera tillfällen ända upp till sju år efter att ha haft covid-19 kommer de att kallas till återbesök för en läkarundersökning och för att bevara frågor om sin hälsa och eventuella kvarvarande symtom.

Vid det första återbesöket efter cirka ett halvår ska de dessutom genomgå en undersökning av hjärnan med magnetkamera.

– Magnetkameraundersökningen kan ge svar på om covid-19 har orsakat bestående skador eller förändringar i någon del av hjärnan, säger Elham Rostami.

Eftersom covid-19 är en pågående pandemi finns inget slutdatum för rekryteringen av nya patienter till studien. Men det innebär inte att det dröjer mycket länge innan det kommer att finnas några resultat från den.

– Vi kommer fortlöpande att analysera data som samlats in under studiens gång. Förhoppningsvis kommer vi att ha tillräckligt med material för en första rapport redan till sommaren, säger Elham Rostami.                                                                                                                                                                          

Virus med hjärnpåverkan

Många virus kan infektera hjärnan och nervsystemet, de flesta endast i undantagsfall. Dit hör flera herpesvirus, tbe-viruset och viruset som orsakar den dödliga sjukdomen rabies.

Hos de (ganska få) patienter vars hjärnor undersöktes efter att de avlidit i sars-epidemin i början av 2000-talet påvisades i samtliga fall det coronavirus som orsakade sjukdomen.

Enligt en studie från staden Wuhan i Kina, där Covid-19 startade, hade drygt en tredjedel av patienterna symtom på hjärnpåverkan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!