Unik satsning på läkemedelshantering

En storsatsning på förbättrad läkemedelshantering har genomförts i Uppsala kommun. Som en av ytterst få kommuner i landet har Uppsala valt att utbilda all berörd personal inom äldreomsorgen.

Shilan Zakholi ger ögondroppar till 95 årige Stig Landström som är boende på Björngårdens servicehus.

Shilan Zakholi ger ögondroppar till 95 årige Stig Landström som är boende på Björngårdens servicehus.

Foto: Tor Johnsson

Uppsala2008-12-30 08:00
Totalt har hela 2400 sjuksköterskor, undersköterskor och vårdbiträden utbildats.
Det är Apoteket som på uppdrag av Uppsala kommun har genomfört utbildningen. Satsningen görs för att få ner läkemedelsavvikelserna inom äldreomsorgen.
- Omsorgspersonalen har ett stort ansvar. Förhoppningen är att alla ska förstå att det är viktigt att veta hur man hanterar läkemedel, säger Marianne Sellgren, som är uppdragsstrateg på kommunens äldrekontor.
Enligt henne förekommer i samtliga kommuner återkommande problem med läkemedelsavvikelser. Det kan exempelvis handla om att personal glömmer att ge patienter medicin, doserar fel eller att delar ut fel medicin eftersom de inte har tillräcklig kunskap.

Satsningen på utbildningen har kommunens äldrenämnd genomfört i samarbete med landstinget. Förhoppningen är att minska de brister som finns och göra läkemedelshanteringen säkrare än idag. Satsningen har kostat 1,6 miljoner kronor och utbildningen har varit obligatorisk för all personal, även de från privata vårdgivare. Två kurser har hållits - en grundutbildning och en fortsättningskurs. Alla sjuksköterskor har dessutom fått gå en handledarutbildning för att kunna fortsätta att utbilda ny personal.
- Vi har fått väldigt positiv respons från omsorgspersonalen. De har tyckt att det har varit roligt att det satsas på dem, säger Marianne Sellgren.

Shilan Zakholi jobbar som undersköterska på servicehuset Björngården i Uppsala och är en av dem som har gått utbildningen. För henne har det varit nyttigt.
- Vi lärde oss till exempel att vissa mediciner inte ska stå i dagsljus och vilka mediciner man inte kan ta med fil eller yoghurt. Det var intressant. Det är mycket man inte hade kläm på innan, säger hon.
Däremot tror hon inte att bristande kunskap är orsak till dagens läkemedelsavvikelserna.
- Jag tror att det handlar mer om stress och mindre om vilken utbildning personalen har. Samma sak sker överallt, det blir fler boende på färre personal, säger Shilan Zakholi.
Uppsala kommun hoppas nu på att satsningen kan öka intresset för läkemedelsutbildningar även i andra kommuner. Hittills är det bara två andra kommuner i landet som har valt att utbilda all personal inom äldreomsorgen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om