Unik käkoperation med datorstöd

Under måndagen genomfördes en unik käkoperation vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Med hjälp av en datorskärm, pekpinne och operationsinstrument utfördes ingreppet enligt en datorstyrd plan.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2007-05-15 00:01
Tekniken används för att komma åt ställen som annars är svåra att se med blotta ögat.
Tekniken kallas image guided surgery/computer assisted surgery och har använts i några år inom neurokirurgin på Akademiska sjukhuset för att ta bort tumörer i hjärnan utan att skada viktiga blodkärl och hjärnerver. Detta genom att positionsbestämma var olika strukturer finns i kroppen.

Käkkirurgen vid Akademiska sjukhuset är först i Sverige med att använda metoden just vid käkoperationer. Tidigare har liknande ingrepp utförts i Tyskland med goda resultat.
- Patienten som vi ska operera i dag har en underutvecklad käke. Med hjälp av modern teknik som påminner om gps-positionering ska vi därför flytta fram den övre käken med 8 milimeter, säger Jan Hirsch, professor i käkkirurgi och övertandläkare vid Akademiska sjukhuset.

Metoden går ut på att man rekonstruerar tredimensionella bilder från datortomografi eller magnetkamera och med datorns hjälp utnyttjar informationen i röntgenbilderna när man styr instrument inuti människokroppen. Enligt Jan Hirsch ska bilden på datorskärmen stämma överens med den bild som kommer fram när kirurgen utför ingreppet på patienten. Det är då man vet att man är på rätt väg, menar han.
Måndagens operation följdes av ett tiotal läkare, operationssköterskor och tekniker på en datorskärm med röntgenbilder. Metoden kom bland annat till hjälp när kirurgerna behövde få den exakta postionen av operationsinstrumenten för att komma åt delar av överkäken som var svåra att nå. Med hjälp av röntgenbilderna på datorskärmen kunde kirurgerna se vart de befann sig och hur nära de var känsliga strukturer i käken.

Jan Hirsch menar att tekniken kommer att vara till stor hjälp eftersom den ökar precisionen när käken ska placeras på rätt nivå. Målet är en felmarginal på mindre än 0,1 milimeter. En annan fördel är att man genom den precisa tekniken kan komma till den exakta punkten snabbare och därmed göra ingreppet mindre, vilket leder till kortare operationstid. Enligt Jan Hirsch var måndagens ingrepp av enklare typ som redan ger goda resultat men man ville börja i liten skala för att trimma in systemet och lära sig tekniken.
- När vi har blivit vana vid tekniken kommer vi även att använda metoden vid avancerade operationer där patienten exempelvis varit med om en trafikolycka och där det är svårare att se vart man befinner sig.
Elias Messo som arbetar som käkkirurg och är övertandläkare vid Akademiska sjukhuset och som var med vid måndagens operation menar att metoden är ett hjälpmedel för bland annat oerfarna kirurger att få samma precission som en erfaren kirurg.

Tekniken är komplicerad och bygger på iden att man kan sammansmälta information med datorns hjälp och sammanföra den med en tredimensionell bild för att sedan aplicera den på det område på patienten som ska opereras. Man kan därmed utnytta informationen från röntgen bättre än tidigare. Metoden är enligt Jan Hirsch riskfri eftersom den som utför ingreppet alltid kan operera manuellt om exempelvis datorn kraschar.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!