Tillsammans med fem andra universitetssjukhus och Hjärt-Lungfonden ska Akademiska sjukhuset nu påbörja forskningsprojektet SCAPIS (Swedish CArdioPulmonary bioImage Study). 5000 uppsalabor kommer bjudas in till studien där mycket utförliga hälsoundersökningar kommer genomföras för att bygga upp en ny kunskapsbank. Syftet är att kunna förutsäga vem som riskerar att drabbas av hjärt-lungsjukdom, och förhindra det.
Personerna som bjuds in till studien kommer vara i åldrarna 50-64, en extra viktig ålder att undersökas i, då de oftast ännu inte fått sin första hjärtinfarkt eller utvecklat lungsjukdomen KOL, menar Johan Sundström, huvudansvarig forskare för studien.
Sammanlagt kommer 30 000 personer från de sex universitetsstäderna delta i studien, som blir den största och mest omfattande i sitt slag. I de grundliga hälsoundersökningarna kommer forskarna bland annat använda sig av så kallad skiktröntgen som avbildar patienten i tre dimensioner för att kontrollera hjärta, kärl och lungor. Undersökning med skiktröntgen är inget som görs i vanliga hälsoundersökningar, och forskarna hoppas på spännande resultat.
– Skiktröntgen ger nya möjligheter att kontrollera kranskärlen och upptäcka saker som inte kan ses på annat vis. Vi vill se om denna noggranna avbildning kan ge möjligheter vi inte haft innan, säger Johan Sundström.
Genom proverna hoppas forskarna bland annat kunna identifiera individuella risker för hjärt- och lungsjukdomar i ett tidigt skede för att underlätta behandling. Den stora kunskapsbank av data, bilder och provresultat som sedan ska sammanställas kommer kunna användas i många år framöver.
– Det blir som en tidsmaskin. Om många år när de här testpersonerna börjar få hjärt- och lungsjukdomar kan vi gå tilbaka till resultaten och se vilka gemensamma faktorer som fanns men som vi inte kände igen när testerna gjordes, säger Johan Sundström.
Dödligheten i hjärtinfarkter har minskat med ett par procent varje år de senaste årtiondena och mycket forskning görs på området, men hjärt-kärlsjukdomar är fortfarande de vanligaste orsakerna för tidig död. Dessutom har nyare forskning visat att KOL ofta är kopplat till hjärt-kärlsjukdomar. Här behövs enligt forskargruppen bakom SCAPIS mer kunskap om sjukdomarnas uppkomst för att kunna förebygga dem, ställa bättre och tidigare diagnos, påverka sjukdomsförloppet och hitta nya behandlingsmetoder. Alla resultat kommer föras in i testpersonernas journaler så de själva får tillgång till dem. Och flera personer har redan haft nytta av studien.
– I teststudien i Göteborg har en tredjedel av personerna följts upp på något sätt. Fyra fall av lungcancer har också upptäckts och opererats. I längden sparar man pengar genom att upptäcka saker i tid.
I snart ett år har forskargruppen förberett sig inför studien och den 5 oktober tar de emot den första testpersonen på kliniken.
– Det kommer publiceras forskning i flera årtionden på den här studien. Det är viktigt att de vi bjuder in deltar för att bidra till framtidens behandlingar och nästa generations välfärd, säger projektledare Maria Storgärds.