Unik byggdebatt i Uppsala
Den livliga debatten inför planerade nybyggen är unik för Uppsala. Det menar såväl arkitektfirmor som stadsarkitekter som UNT har pratat med.
I Västerås har man lång erfarenhet av att uppföra moderna hus i äldre miljö. Och det har blivit många stora projekt under de senaste decennierna. Mest framträdande är den skyskrapa på 25 våning som smälldes upp i centrala Västerås 1982.
— Vi har byggt mycket och debatten har funnits där, men den har inte varit i närheten av lika intensiv som i Uppsala, säger Ola Wikström, stadsarkitekt i Västerås.
Lite motvalls
Uppsala är känt bland stadsarkitekter för att vara en aning motvalls när det gäller att bygga nytt och modernt.
— På senare år har det blivit lite mer diskussion även i Västerås. Vi håller nu på med ett modernt bostadsområde med tusentals lägenheter i hamnen och det har höjts upprörda röster angående detta. Vi kanske har lärt oss av Uppsalaborna, säger Ola Wikström.
I Stockholm är byggsituationen den motsatta. Stora delar av innerstaden är byggnadsminnesskyddade och här har inte byggts mycket modernt på senare år. Därför har också debatten uteblivit.
— Vi har en så stor förtätning i Stockholm att det inte går att bygga mer. Men de få bygglov som ges blir oftast överklagade till högsta instans, säger Eva Båvendahl på Stockholms stadsbyggnadskontor.
Lyckat nybygge
Kvarteret Nejlikan på Surbrunnsgatan, är ett exempel på ett lyckat modernt nybygge i gammal miljö, menar man på Stockholms stadsbyggnadskontor. Inför det bygget blev det också en strid mellan bevarande- och nybyggarintressen. Så det finns en levande debatt om nybyggen även i Stockholm.
— Men inte på samma sätt som i Uppsala där förtätningen av stadskärnan inte gått lika långt, säger Eva Båvendahl.
Arkitektfirman Vera som har ritat huset i kvarteret Nejlikan har också haft projekt i Uppsala, bland annat nybyggnaden vid gamla brandstationen. Men här blev det inte någon strid.
Svårt få bygglov
— Det är svårt att få bygglov i det konservativa Stockholm. Man vill bevara den vackra gamla stadskärnan och det finns en rädsla för det moderna, säger Tobias Nissen, delägare i Vera.
— I Uppsala stötte projektet inte på särskilt mycket motstånd. Det är lättare att få bygglov i så kallade "fula städer".
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!