Nyligen bjöd kommunen in företag att lämna anbud på kvarteret Norra Hovstallängen. Det handlar om ett markområde i Industristaden nära Kungsgatan som hittills varit bussdepå.
Projektet har ett mycket speciellt upplägg och beskrivs som unikt för Uppsala. Nyheten är att det företag som får köpa marken förbinder sig att bygga bland annat förskola, grundskola och idrottshall som kommunen sedan ska hyra.
– Vi har aldrig tidigare genomfört ett projekt av den här typen i så stor skala i Uppsala, berättar kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S).
Vänsterpartiet är kritiskt.
– Det är en dålig idé att kommunen överlåter åt privata företag att bygga skolor och annat där kommunen sedan blir hyresgäst. Privata intressen kommer att göra vinst på fastigheter som kommunen kunde ha ägt själv, säger kommunalrådet Tobias Smedberg (V).
Enligt Tobias Smedberg lägger kommunen kontrollen av sina tillgångar i händerna på privata intressen. Han ser en risk till exempel att skolan ska drabbas av oväntade hyreshöjningar.
– Samhällsviktiga byggnader som skolor, simhallar och bibliotek ska ägas av kommunen, anser Tobias Smedberg.
Erik Pelling menar tvärtom att den grundskola för 780 elever som ska byggas i området kommer att gynnas av att ägas av ett privat företag. Hyresavtalet för skolan blir enligt honom förmånligt för kommunen och är inte förhandlingsbart.
Kommunens krav på det företag som får i uppdrag att bygga och förvalta skolan är att hyran blir max 2 100 kronor per kvadratmeter. Enligt Erik Pelling innebär det att hyran för den aktuella skolan är lägre än när kommunen uppför skollokaler i egen regi.
De 2 100 kronor per kvadratmeter det uppges bli fråga om kan jämföras med hyrorna för de tre skolor som kommunen senast uppfört i egen regi: Tiundaskolan; 2 186 kronor per kvadratmeter, Lindbackens skola: 2 362 kronor samt Jumkils skola: 2 968 kronor.
Även Liberalerna ser positivt på att skolan förvaltas av ett företag. Enligt kommunalrådet Mohamad Hassan (L) får skolan behålla mer pengar om hyran hamnar under kommunsnittet vilket i sin tur ska gynna eleverna.
– Pengar som skolorna får över kan man använda i den egna verksamheten. Blir hyran lägre än snittet kan det innebära till exempel fler lärare i den skolan, menar Mohamad Hassan.
Hyran på 2 100 kronor per kvadrat är dock inte fixerad under det 20-åriga avtalet eftersom det räknas upp enligt konsumentprisindex.
– Men detsamma gäller hyror för de skolor som kommunen äger, påpekar Erik Pelling.
Finns det inte risk att kommunen sitter i en beroendeställning när avtalet går ut och att hyran då åker upp rejält?
– Det finns en viss risk att kommunen avhänt sig makten över det men risken är värd att tas i det här fallet. Hela projektet är så komplext att vi vill testa den här lösningen, svarar Erik Pelling.
Privata företag tar ju ut en vinst som annars kunde ha stannat i kommunen.
– Ja, men med en annan lösning hade vi haft höga kostnader för bland annat egna byggkonsulter.
Trots sin kritik har Vänsterpartiet röstat för projektet i Norra Hovstallängen.
– Det är extremt viktigt att få fram skolor i området vilket ett par partier är emot. Om vi inte röstat för hade det inte blivit någon skola där. Principen om att inte gynna privata intressen fick vika ner sig trots oron, motiverar Tobias Smedberg.