Ungdomsmottagning på nätet fyller tio år

En ungdomsmottagning på nätet. Så kan umo.se beskrivas, som nu firar tio år.

Cecilia Ekström, barnmorska och tillförordnad verksamhetschef på Ungdomsmottagning City i Uppsala.

Cecilia Ekström, barnmorska och tillförordnad verksamhetschef på Ungdomsmottagning City i Uppsala.

Foto: Niklas Persson

Uppsala2018-11-17 14:00

Umo.se skapades i november 2008 som en del av den dåvarande regeringens jämställdhetspolitik, på initiativ av Föreningen Sveriges Ungdomsmottagningar (FSUM). Hemsidan riktar sig till personer mellan 13 och 25 år som har frågor och funderingar om sex, hälsa och relationer. Den drivs gemensamt av alla Sveriges regioner och landsting.

Cecilia Ekström är barnmorska och tillförordnad verksamhetschef på Ungdomsmottagning City i Uppsala. Hon tror att umo.se har stor betydelse för ungdomar som vill ha svar på sina frågor:

– Vi berättar alltid om det när skolklasser besöker oss. Och ungdomarna verkar använda det, säger Cecilia Ekström och fortsätter:

– Vi vill att våra besökare ska våga fråga om vad som helst, men ibland kanske de inte törs. Då är det bra att de också kan få svar utan att behöva möta någon öga mot öga.

Varje år får umo.se cirka sju miljoner besök. Cecilia Ekström tycker att ungdomsmottagningen är bra på att anpassa sig till den tekniska utvecklingen, men ser också att det finns fler steg att ta.

– I undersökningar har det kommit fram att ungdomar gärna vill kunna chatta med oss på ungdomsmottagningarna. Så förhoppningsvis kan en sådan tjänst komma i framtiden.

Utöver den digitala utvecklingen framhåller Cecilia Ekström att ungdomsmottagningen jobbar mycket med bemötandet av de besökande ungdomarna.

– Vissa saker kräver ett fysiskt besök, som att exempelvis testa sig för könssjukdomar. Och då är bemötandet superviktigt för att ungdomarna ska vilja komma hit.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om