Ungdomsgrupp måste flytta - samarbete med polisen försvåras

Trångboddheten i polishuset gör att Uppsala kommuns ungdomsbrottsgrupp, som arbetar mycket nära polis och åklagare, nu måste flytta.- Väldigt beklagligt, säger Roger Käck, chef för polisens ungdomsgrupp.

Flyttdags. För att få sitta tillsammans har kommunens ungdomsbrottsgrupp, det vill säga Anneli Andersson, Roberto Aran, Mikaela Baum och Rebecka Mansourian, fått kontor i kommunala lokaler. Det nära samarbetet med polis och åklagare försvåras nu.

Flyttdags. För att få sitta tillsammans har kommunens ungdomsbrottsgrupp, det vill säga Anneli Andersson, Roberto Aran, Mikaela Baum och Rebecka Mansourian, fått kontor i kommunala lokaler. Det nära samarbetet med polis och åklagare försvåras nu.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2008-01-15 00:01
Sedan 2006 bildar fyra socialsekreterare Uppsala kommuns särskilda ungdomsbrottsgrupp. Varje morgon går de tillsammans med polisen igenom dygnets anmälningar där unga misstänks för brott, de sitter med under det första polisförhöret, de utreder ungdomarnas sociala situation, de kan göra riskbedömningar för återfall, och skriver yttranden till åklagare. Målet är att gripa in tidigt mot ungdomar med ena foten i kriminalitet och såväl Socialstyrelsen som Riksåklagaren har lyft fram det här unika arbetssättet som en modell för andra att ta efter.

I december 2006 sade gruppledaren Mikaela Baum till UNT att det var "oerhört viktigt" att sitta i Polishuset med direkt närhet till polis och åklagare. Men på måndagen flyttade gruppen därifrån.
- Arbetet fortsätter givetvis, men det blir mycket svårare att ha ett fungerande dagligt samarbete med polisen. Hälften av de förhör vi sitter med på är oplanerade och då är det en oerhörd fördel att finnas i huset, säger Mikaela Baum, som egentligen hoppats på ökad närvaro vid förhör.
- Det lär bli svårt nu, säger hon.
Platsbristen i polishuset har påverkat ungdomsgruppen så länge den funnits. Två utredare har fått lov att sitta i kommunala lokaler, medan två tvingats dela på ett mindre rum utan fönster, på polishuset.

- Vi kan inte vara kvar här, dels av arbetsmiljöskäl, och dels för att gruppen måste få arbeta tillsammans. Men vi har inte gett upp frågan, vi hoppas på en lösning, säger Mikaela Baum.
Roger Käck, chef för polisens ungdomsgrupp beklagar flytten.
- Närkontakten är viktig och vi har vunnit mycket på samarbetet med kommunen. Men polisen är trångbodd redan, trots att vi finns i ett nytt hus, säger han.
Mary Nilsson, chef inom socialförvaltningen på Uppsala kommun har fört förhandlingarna med polisen.
- Jag har inte upplevt någon brist på intresse och polisen har nog gjort vad de kunnat för att lösa detta, säger hon.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!