– Det finns inte folk som kan utreda. Trots att ungdomsbrott har hög prioritet har man nu drygt 150 utredningar som ligger och väntar, säger kammaråklagare Johan G Delin, chef för ungdomsteamet på åklagarmyndigheten.
Det gäller utredningar om bland annat stölder, häleri och våldsbrott som begåtts av ungdomar inom Uppsala-Knivsta närpolisområde.
Roger Käck, förundersökningsledare på ungdomsenheten, har i år varit helt eller delvis sjukskriven på grund av stress orsakad av för hög arbetsbelastning.
Han säger att problemen började när vissa förundersökningar om ungdomsbrott, som tidigare sorterade under ungdomsåklagare, efter en lagändring i mars 2012 kunde läggas över på polisen.
– Och det gjordes utan att vi fick mer resurser. Samtidigt drabbas vi åtta på enheten av bland annat långtidssjukskrivningar. Det innebar att jag som ensam förundersökningsledare hela tiden fick omfördela och läsa in mig på en rad nya ärenden.
– När jag hade varit sjukskriven på heltid kom jag tillbaka till samma högar och till råga på allt hade ytterligare utredningskolleger plockats bort.
Roger Käck säger att han påtalade problemen redan i höstas men fick inget riktigt gensvar.
– Vissa insatser gjordes men de blev bara kortfristiga.
Sedan någon månad tillbaka har närpolisområdet Uppsala-Knivsta en ny chef i Jale Poljarevius och ingen skugga ska falla på honom, understryker Roger Käck.
– Han försöker ta tag i det här.
Huvudskyddsombudet hos Uppsalapolisen Peter Lindbergh bekräftar att situationen för personalen på enheten är mycket ansträngd och har varit det under en längre tid.
Han säger att det dock inte finns någon konflikt med ledningen om problemen.
– Jale Poljarevius gör vad han kan och har vidtagit en del åtgärder men hittills har det uppenbarligen inte varit tillräckligt.
Jale Poljarevius själv säger att han har en kortsiktig och långsiktig lösning. Den korsiktiga lösningen innebär att förbättra arbetsmiljön så att den känns dräglig för personalen, bland annat genom att tillföra poliser utifrån som kan avlasta samt individuell rehabilitering.
På lång sikt handlar det om att exempelvis skapa mer variation i arbetet genom att växla mellan yttre och inre tjänst samt administrativt stöd till förundersökningsledaren.
– Allt går inte ändra med en gång men med lite uthållighet ser jag positivt på att kunna vända det här, säger Jale Poljarevius.