Ungdomar söker meningen med livet på nätet

Nuförtiden "föds" inte människor in i religiösa sammanhang, utan måste själva ta ställning till ett stort utbud erbjudanden. Ett hjälpmedel för ungdomar att hitta meningen med livet kan vara via internet. Mia Lövheim, religionssociolog vid Uppsala universitet, har skrivit en doktorsavhandling om ungas religiösa sökande på Internet.

Uppsala2004-03-20 00:00
I sin avhandling Intersecting Identities: Young People, Religion and Interaction on the Internet har Mia Lövheim undersökt ungomars samtal om religion på en av Sveriges största webbcommunities.
- Avhandlingen analyserar åtta gruppers diskussioner. Det handlar om allt från kristen tro till häxor, asatro och magi. Jag ville undersöka om det var möjligt för unga att använda sajten som en hjälp för unga att skapa sin religiösa identitet.

Polariserades
Hon märkte att ungdomarnas egna föreställningar - och fördomar - gjorde att diskussionerna ofta polariserades.
- Det gjorde att dialogen mellan oliktänkande försvårades, liksom ungdomarnas möjligheter att ifrågasätta och ompröva stereotypa religiösa identiteter, säger Mia Lövheim.
Användarna, som var i åldern 18-20 år, hade olika intentioner med sina inlägg.
- De kristna såg sajten som ett sätt att evangelisera eller för att utmana fördomar om kristna. Icke-troende ungdomar använde den för att ifrågasätta kristendomen eller beskriva den i stereotyper. Många var sökare allmänhet och andra hade redan "funnit" - till exempel häxor som ville ha kontakt med andra häxor.
En av hennes slutsats är att ungdomarna var olika rustade för att hantera diskussionen, med hänsyn till sin syn på religion, sina intentioner och sin verbala kompetens.

Kärnfullt och kort
Mia Lövheim upptäckte under sin forskning hur viktiga ungdomarnas kunskaper och erfarenheter av nätet var.
- Det gäller att kunna skriva kärnfullt och kort - och att stava rätt. De som inte uppföljde dessa krav blev avspisade eller fick inget gensvar.
Att kristendomskritiken var så omfattande förvånade henne.
- Det ledde till att de kristna slöt sig samman och enades i frågor där de kanske egentligen hade olika tolkningar.
En av slutsatserna i avhandlingen är att internetanvändandet inte kan ses som något fristående från tidigare föreställningar om religion, relationer mellan olika grupper, och tidigare erfarenheter som unga människor möter ''off line''.
- Man tar med sig erfarenheter både in på och ut från internet, säger Mia Lövheim.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!