Ungdomar och barn drabbas av socialtjänstens arbetsbelastning
Socialtjänstens myndighetsutövning på barn- och ungdomssidan i Uppsala har i år minskat personalstyrkan med nästan 20 procent. Samtidigt har anmälningarna ökat och socialsekreterare tvingas hårdprioritera. På ungdomssidan har besluten om att ej inleda utredning efter anmälan om missförhållanden eller brott ökat med drygt 50 procent. Unga som mår dåligt psykiskt eller gör sig skyldiga till småbrott blir inte längre alltid föremål för utredning.
Vid anmälningar om exempelvis snatteri inleder inte längre socialtjänsten utredning. Enligt Mary Nilsson tvingas socialsekreterare ibland även prioritera bort ärenden som handlar om unga som visar tecken på att må dåligt psykiskt.
- Det är mycket olyckligt. Ofta kan det vara avgörande att i god tid fånga upp ett barn och en familj som är i behov av stöd. Men vi tvingas i första hand hantera akuta ärenden som gäller anmälningar om exempelvis övergrepp eller misshandel.
Inte bara socialtjänsten
Mordet i Gränby i somras och problemen med grov kriminalitet bland unga i olika delar av Uppsala har satt fokus på socialtjänstens insatser. Mary Nilsson påpekar att den situation som uppstått inte enbart är en fråga för socialtjänsten, utan även handlar om exempelvis bostadssegregation och polisens arbete. Men hon anser att de knappa resurserna inom socialtjänsten är ett problem i sammanhanget.
— Det är ett oroligt läge. Samhället verkar har tappat kontrollen över vissa grupper ungdomar. Både polisen och vi. För vår del handlar det mycket om att kunna fånga upp ungdomar som riskerar att dras in i kriminaliteten. Det är svårt när vi samtidigt har tvingats dra ned på barn- och ungdomssidan.
Hårdprioriteringar
Antalet anmälningar har under året ökat ordentligt. Hela tiden tvingas socialsekreterare till hårdprioriteringar. Under 2003 fattades på ungdomssidan i cirka 420 fall beslut om att ej inleda utredning efter anmälan om missförhållanden eller kriminalitet. I år var motsvarande siffra i mitten av december uppe i nästan 640 fall.
— Gamla Uppsala är ett område som haft särskilt mycket ärenden. Men det är tufft för handläggarna runt om i hela kommunen, säger Mary Nilsson.
Ärvde underskott
När IFO gick in i den nya centraliserade organisationen i januari 2003 hade man "ärvt" ett underskott på 16, 6 miljoner från den gamla organisationen. För att uppfylla politikerns krav på en budget i balans gjordes kraftiga neddragningar på personal. Hittills har 56 tjänster dragits in. Under 2003 handlade det i första hand om en nedrustning av insatser för vuxna, främst missbrukare. Under 2004 har ytterligare sju tjänster på vuxensidan försvunnit. Dessutom blev det nödvändigt med besparingar på barn- och ungdomssidan. 24 av 130 tjänster inom myndighetsutövningen har försvunnit.
— Det varit extra jobbigt med årets neddragningar eftersom de berörda är barn och unga. Men det är omöjligt att slimma organisationen mer på vuxensidan, säger Mary Nilsson, som påpekar att även neddragningarna på vuxensidan i många fall drabbar just barn i den mening att deras föräldrar inte får nödvändigt stöd.
Pressad situation
De tjänster som försvunnit på barn- och ungdomssidan har främst handlat om socialsekreterartjänster. Mary Nilsson säger att hon är väl medveten om att personalens arbetssituation är oerhört pressad.
— Vi försöker att se till att socialsekreterarna får det stöd de behöver för att klara av att prioritera. Men visst är risken stor att personalen till slut lämnar oss och att barn- och ungdomar far illa på grund av de prioriteringar som måste göras.
Fakta:
Inom socialtjänstens individ- och familjeomsorg finns både en organisation för myndighetsutövning samt en organisation för råd- och stöd, som handlar om förebyggande insatser och frivillighet i kontakterna.
På myndighetssidan hanteras ärenden som rör barn under 13 år vid socialtjänstens barn- och familjeenheter medan ungdomsenheterna ansvarar för ungdomar från 13 till och med 20 år.
Uppsala kommuns stora omorganisation 2002 innebar en centralisering av socialtjänsten. Gamla individ- och familjeomsorgen (IFO) ansvarade för socialbidragskostnader, vård och behandlingskostnader samt personalkostnader. Ansvariga nämnder var kommundelsnämnderna.
I dag ansvarar IFO för personalkostnaderna medan distriktsnämnderna ansvara för kostnader för placeringar på behandlingshem och liknande. Ansvariga nämnder är barn- och ungdomsnämnden samt nämnden för vuxna med funktionshinder. Från årsskiftet övertar nämnden för vuxna med funktionshinder distriktsnämndernas ansvar för personer över 21 år i behov av vård för exempelvis missbruk.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!