– Jag har talat med ett tiotal föräldrar till drabbade ungdomar. En pappa såg till att hans son betalade 1 000 kronor för att slippa hotelserna, berättar tonårspappan Henrik Bäckström.
Under fredagens rättegång om misshandeln på Katedralskolan var en åtalspunkt försök till utpressning. En av de åtalade 16-åringarna ska förutom våldsbrottet på Katedralskolan även ha hotat en jämnårig för att få pengar, så kallad bötning.
Henrik Bäckström, som har en son på Katedralskolan, tog efter misshandeln initiativ till ett möte mellan föräldrar och skolledningen och krävde ökad säkerhet. Han kontaktades då av en rad föräldrar som berättade att deras barn råkat ut för bötning av kretsen kring de tre 16-åringar som nu står åtalade.
– Föräldrarna sa att deras barn blivit hotade eller slagna om de inte betalade pengar eller gav saker till de här killarna. Detta är något som ska ha pågått under ett par års tid.
Under fredagens rättegång vittnade Eriksbergsskolans rektor Lisa Wolf i utpressningsärendet. Den åtalade 16-åringen ska ha försökt tvinga en elev på Eriksbergsskolan att betala 1 000 kronor i utbyte mot beskydd. Den utsatte pojken blev väldigt rädd och menar att han riskerade stryk om han inte betalade. Enligt Lisa Wolf satte skolan direkt in åtgärder.
– Jag såg bland annat till att vaktmästaren skjutsade eleven till och från skolan och 16-åringen som hotat förbjöds att komma in i skolan.
Niclas Jacobson har en 16-årig son som är en av dem som drabbats av ligan.
– Under hot om stryk krävde de att få låna mobiltelefon och pengar som min son sedan inte fick tillbaka.
Niclas Jacobson valde att inte polisanmäla.
– Det fanns inga vittnen och jag trodde inte att det skulle leda till något. Dessutom fanns risken att min son skulle få stryk om vi anmälde.
Henrik Bäckström, som samlat ihop vittnesmålen från de bötningsdrabbade ungdomarna, säger att flera föräldrar har varit uppgivna efter kontakt med myndigheterna.
– Exempelvis ringde en förtvivlad mamma och berättade att hon hade gjort en polisanmält men att inget hade hänt.
En kvinna som UNT talat med säger att hennes son blev slagen och skallad inne på ett Uppsalagymnasium och krävd på 5 000 kronor för att slippa ytterligare våld.
– Skolledningen ville varken polisanmäla eller att vi skulle prata med andra föräldrar av rädsla för ryktesspridning, berättar hon.
Conny Kjellberg vid Uppsalapolisen betonar att man från polisens sida ser mycket allvarligt på bötning.
– Det är ett grovt brott som innebär en stor kränkning. Vi satsar mycket resurser på att komma åt bötning och sedan i somras har vi en särskild grupp som jobbar med de här frågorna.
I våras löste polisen flera personrån vid Vaksala torg som utförts i form av bötning. Såväl offer som förövare var tonårspojkar från 13 år och uppåt. Just nu utreds ett bötningsärende i Uppsala där en av de utpekade gärningsmännen bara är tolv år gammal. Någon kartläggning av problemets omfattning i Uppsala finns inte och mörkertalet är troligen stort. Många drar sig för att koppla in polisen men i de bötningsärenden som utretts på senare tid i Uppsala har inte någon anmälan så vitt känt lett till trakasserier, enligt Conny Kjellberg.
– Det är viktigt att både skolpersonal och föräldrar är vaksamma om ungdomar blir av med pengar, dyrbara kläder, mobiltelefoner och annat, råder Conny Kjellberg. Ungdomarna kanske säger att de har blivit bestulna medan de i själva verket kan ha tvingats att lämna ifrån sig sakerna.
Henrik Bäckström tycker att det är viktigt att reagera.
– Av de föräldrar jag talat med hade bara ett par-tre stycken vänt sig till polisen. Man kan välja att hålla käften och knyta näven i byxfickan. Men jag tycker att man måste säga ifrån på något sätt.