Vill man omsätta engagemanget i partipolitik måste förbunden anpassa sig och hitta nya vägar.
Det är Novus Opinion som, på uppdrag av Socialdemokraternas ungdomsförbund SSU, kartlagt det politiska engagemanget hos svenska ungdomar i åldern 16-23 och vilka områden de vill att nästa regering ska prioritera.
Det råder ingen brist på politisk intresse hos den svenska befolkningen, konstaterar Framtidsrapporten. Drygt hälften beskriver sig själva som politiskt intresserade och det är en kurva som har pekat uppåt under de senaste decennierna.
Men att gå med i ett ungdomsförbund är inte längre den självklara kanalen. Att vara partipolitisk har blivit allt tydligare stämpel och den som engagerar sig i en sakfråga vill inte nödvändigtvis förknippas med ett partis hela politiska plattform. I stället väljer man att driva sina hjärtefrågor i politiskt obundna organisationer.
Resultatet i undersökningen är inte oväntat utan visar på samma tendenser som i samhället i stort, säger Pär Zetterberg, statsvetare vid Uppsala universitet. Det politiska engagemanget har förändrats mycket i Sverige under de senaste 20 åren och allt mer opinionsbildande sker utanför den representativa demokratins kanaler.
– Det är tydligt att synen på partipolitik har förändrats. Partierna har blivit mer av kampanjorganisationer än gräsrotsrörelser. Eftersom partierna har haft stora medlemstapp är man i dag mer beroende av opinionsundersökningar för att känna av vad väljargrupperna tänker, säger Zetterberg.
Ungdomar i dag oroas över samhällets utveckling och fokuserar mycket på värderingsfrågor, konstaterar Novus undersökning. De stora frågorna är jämställdhet och miljö ur ett bredare samhällsperspektiv ,och jobb- och bostadsmöjligheter på det privata planet.
För de ungdomsförbund som vill locka nya medlemmar gäller det att kunna sätta sakfrågorna i ett bredare sammanhang, tror Gabriel Wikström, förbundsordförande i SSU, som beställt undersökningen.
– Kan man ha en diskussion som utgår i från värderingar och vilket samhälle man vill leva i kan man inkludera fler och få folk att vara partipolitisk engagerade utan att känna sig stämplade. Man kan hålla med om visionen även om man inte tycker samma i alla sakfrågor, säger Wikström.
Utvecklingen betyder också att förbunden måste hitta nya informationskanaler och samarbetsformer, säger Pär Zetterberg.
– När man inte längre har de stora medlemsbaserna måste man vara lyhörd och knyta fler kontakter med ickepartipolitiska organisationer.