Ungdomar erbjuds schysst sommar i Uppsala

Schysst sommar är Naturskyddsförenings sommarprojekt som ska ge ungdomar möjlighet att komma närmare naturen. Nu har de startat i Uppsala.

Naturvänner. Amani Syala, Hodan Dualeh och Sara Kadura spelar utomhusspel i Gottsunda.

Naturvänner. Amani Syala, Hodan Dualeh och Sara Kadura spelar utomhusspel i Gottsunda.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2015-07-26 19:32

Idén med Schysst sommar är att komma i kontakt med ungdomar som Naturskyddsföreningen inte tidigare nått ut till, för att uppmuntra dem att komma ut i naturen, men också för att diskutera miljöproblem. Efter att projektet lyckats i flera andra städer startar det nu upp i Gottsunda.

Hodan Dualeh är projektledare för Schysst sommar i Uppsala. Tre dagar i veckan och varannan helg åker hon på utflykter med sin grupp. De har paddlat, fiskat, plockat svamp och grillat ute i naturen, och hon märker redan ett stort intresse bland ungdomarna hon träffar.

– Många tycker att det är jätteskönt att lämna datorn och komma ut i naturen. Att främja lusten att vara ute på detta sätt är fantastiskt. I skolan måste man vara ute, men här är det frivilligt, och ungdomarna tycker det är roligt, säger hon.

Just denna dag är gruppen ute på sin egen kolonilott i Gottsundagipen. Precis som allt annat de gör handlar odlingen om att upptäcka nya saker och lära sig av naturen. De kom på idén att själva odla det de ville äta, som lök, morötter och spenat. Ingen av deltagarna hade någon erfarenhet, och det har inte varit helt lätt.

– Det har inte gått så bra, allt har dött förutom löken. Och så har vi fått flera meter ogräs och massa sår på händerna. Men grejen är att komma nära jorden och naturen, och både jag och ungdomarna har lärt oss mycket av det här, säger hon.

Projekten och utflykterna är lärotillfällen även för Hodan, som berättar att hon älskar att vara ute och utforska och upptäcka.

– Det handlar inte om att jag ska lära ut, utan vi lär oss tillsammans. Jag är själv på upptäcktsfärd. Ofta går vi ut och ska göra något, men upptäcker något helt annat. Häromdagen hittade jag en död fisk och tänkte ”hur kunde den hamna här?” Så nu har vi fotat den och ska ha en workshop för att följa upp.

Vanligtvis brukar det vara minst tio ungdomar med på utflykterna, men under fastemånaden ramadan är det svårt att få dit folk menar Hodan. I dag är bara två tjejer med, Sara Kadura, 16, och Amani Syala, 17, och båda är förstagångsdeltagare.

– Vi fick höra av kompisar att det fanns en jättesnäll tjej som tog dem på roliga utflykter. Det är en bra chans för oss som inte är ute i naturen så mycket att utforska den. Naturen är en del av vår värld, och vi måste bli vana vid den. Det är viktigt att vi lär oss ta hand om naturen, för det är många som förstör den, säger Sara Kadura.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!