– Vi kände att vi ville gå in tidigt och jobba förebyggande, säger Maria Fredriksson, tillförordnad enhetschef för Stadsbiblioteket.
Hon förklarar att det handlar om en gruppering med ungdomar som har stått för mycket högljuddhet och viss skadegörelse.
– Vi upplever att de inte lyssnar på personalen. Beteendet skapar otrygghet i våra lokaler och när vi märker att det blir stökigare vill vi sätta in tidiga insatser. Därför tar vi hjälp av vakt ett par veckor, säger Maria Fredriksson och fortsätter:
– Sen hoppas vi att det inte ska behövas mer. Vi har också ökat med personal i ungdomrummet, så där är det nästan lugnast just nu skulle jag säga.
Förutom att vakt finns på plats under eftermiddagarna har stadsbiblioteket ett aktivt samarbete med socialtjänstens ungdomsjour som gör besök på biblioteket varje eftermiddag.
Det uppstår då och då stökiga situationer på biblioteken och att vakter kallas in vid de tillfällena är inte ovanligt. Men att en vakt kallas in på detta sätt är mindre vanligt.
– Nu kände vi att vi behövde ta i lite för att markera och tydliggöra ordningsreglerna vi har här och för att bibehålla en lugn trygg miljö.
Har ni blivit lite av en ungdomsgård?
– Gränserna mellan oss och en ungdomsgård är inte alltid så tydliga. Man får vara är, man får hänga här. Man kan plugga och spela spel och vi bjuder ju in. Men vi har inte personal som på en ungdomgård, säger Maria Fredriksson.