Ungdomar anmäler sällan våld och hot

Ungdomar anmäler sällan att de utsatts för misshandel och hot på grund av att de ser brottet som en bagatell. Det visar en ny rapport från Brå. Också på Uppsalapolisens ungdomsenhet tror man att det finns ett stort mörkertal när det gäller anmälningar.

Max Westlund och Mauricio Figuroa tror att rädslan för att en händelse ska bli uppförstorad är en av anledningarna till att många unga inte anmäler brott.

Max Westlund och Mauricio Figuroa tror att rädslan för att en händelse ska bli uppförstorad är en av anledningarna till att många unga inte anmäler brott.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2010-01-10 06:57
Enligt Brottsförebyggande rådets rapport vänder sig ungdomar sällan till polisen när de har utsatts för våld och hot. Att unga människor skulle ha ett lågt förtroende för rättsväsendet är något som ofta anges som en förklaring till att så få anmäler, men enligt rapporten har de flesta tillfrågade ungdomarna ett högt förtroende för rättsväsendet. Anledningen till att så få väljer att gå till polisen är i stället att de ser brotten de utsatts för som en "småsak".

Mauricio Figueroa och Max Westlund, båda 18 år, tror att det finns flera anledningar till att få unga anmäler våld och hot.
- Man vågar inte kanske, menar Mauricio Figueroa
- Det blir en större grej av det om man anmäler. Om det var ett mindre bråk skulle jag nog inte anmäla, säger Max Westlund.
På Uppsalapolisens ungdomsenhet får man in de anmälningar som faktiskt görs. Det händer ofta att anmälningar om brott kommer in från skolan, i stället för från brottsoffret själv.
- Det är sällan ungdomarna tar avstånd från anmälan, men det är många som helst önskar att skolan står som anmälare, säger Roger Käck, utredningsansvarig på ungdomsenheten.

Svårast är att få vittnen att ställa upp, och många gånger är det föräldrarna till vittnena som backar för att de är rädda för hämnd, enligt Roger Käck.
Att ungdomar bagatelliserar hot och våld är ingenting han själv har märkt av i sitt arbete.
- En del av det som anmäls tycker man skulle kunna klaras upp på annat sätt, men de som backar och inte anmäler träder ju aldrig fram för oss. Det finns helt klart ett stort mörkertal.
Enligt Brås rapport är det en högre andel flickor än pojkar som inte vågar anmäla eller avstår från att anmäla för att de känner gärningspersonen.

Kompisarna Lovisa Almgren och Josefin Norgren, båda 16, tycker att det bild som målas upp i rapporten stämmer. De tror att rädslan för att den man anmäler ska bli arg och hämnas avskräcker många från att vända sig till polisen.
Det kan också vara svårt att veta vad som är ett riktigt hot, menar Lovisa Almgren.
- Om någon går fram och hotar en med en kniv så är det klart att man skulle anmäla. Men om någon skickar ett sms och skriver "jag ska döda dig" tror man inte riktigt på det.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om