Ungas brott handläggs snabbare

Uppsala kommuns ungdomsbrottsgrupps nära samarbete med polis och åklagare har resulterat i att ärenden som rör unga brottslingar handläggs fortare.

Uppsala2009-05-30 08:03
- Det är mycket positivt, säger Rebecka Mansourian, gruppledare för ungdomsbrottsgruppen.

Ungdomsbrottsgruppen startade 2006 i syfte att få ett närmare samarbete mellan socialtjänst och polis. I början av det här året permanentades gruppen eftersom klara förbättringar kunde noteras. Ärenden kunde handläggas fortare.
Numera går polisen och ungdomsbrottsgruppen igenom dygnets polisanmälningar. Tidigare hade handläggare från socialtjänsten och polisen möte endast varannan vecka.
- Då kunde det dröja flera månader innan familjen kontaktades. Nu sker det två till tre veckor efter brottet, berättar Rebecka Mansourian, en av fyra socialsekreterare i ungdomsbrottsgruppen.

En annan stor skillnad är att någon ur ungdomsbrottsgruppen alltid sitter med vid polisförhör med misstänkta ungdomsbrottslingar. Polisen är nöjd med samarbetet.
- Det är positivt att vi träffas varje morgon och att de kan vara med vid förhören, säger Roger Käck, chef på ungdomspolisen.
Enligt Roger Käck debuterar många ungdomsbrottslingar tidigt. Ofta i 12-14 årsåldern. Därför är det viktigt att ungdomsbrottsgruppen kan fånga upp dem tidigt.

Åklagare Joachim Gyllencreutz är också nöjd med samarbetet med ungdomsbrottsgruppen.
- Yttrandena vi får in har bra kvalitet, säger han.
Även de täta kontakterna har varit en stor förbättring enligt Joachim Gyllencreutz.
Ungdomsbrottsgruppen har inte sina kontor i polishuset på grund av platsbristen. De har bara ett litet rum.
- Eftersom polisen ibland snabbt behöver få tag på en handläggare inför ett oplanerat förhör är det viktigt att vi finns i samma hus. Ett nära samarbete kräver att vi är samlokaliserade, säger Rebecka Mansourian.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om