Unga vuxna är värst

Valborg Vård och bildning drar ihop ett stort gäng nattvandrare för att sprida trygghet och finnas till hands, men för socialjouren är sista april oftast som en vanlig fredag.

Josefine Bernberg och Izabell Grefberg provar tårtflotten.

Josefine Bernberg och Izabell Grefberg provar tårtflotten.

Foto: Tomas Lundin

Uppsala2014-04-29 09:00

När Ann-Christine Dahléns barns kompisar ser henne på stan på valborg ropar de: Hej Anki, varannan vatten! Hon är chef för socialjouren och vet hur man ska bete sig för att undvika problem i sista april-yran. Framför allt råder hon ungdomar att inte lämna en kompis i sticket.

– Man hjälper sin kompis som mår dåligt, som tappat telefon, busskort eller plånbok eller som är för full. Det är jätteviktigt, säger hon.

Socialjouren i Uppsala rycker ut om någon under 18 år råkat i knipa. De arbetar nära polisen, försöker få tag på föräldrarna och tar hand om barnen om föräldrarna inte är i skick att hämta dem. För socialjouren är valborgsmässoafton oftast inte värre än en vanlig helg, men det beror på vädret och hur aktiva polisen är i att beslagta alkohol i ett tidigt skede.

– Det största problemet är unga vuxna. Det är där det stora fylleriet är, säger Ann-Christine Dahlén.

Även nattvandrarnas fokus ligger på ungdomar under 18 år. Deras funktion är att vara synliga, observera, larma och stå kvar tills en situation är löst. Claes Tollinger, ungdomskonsult inom Vård och bildning, pratar om ”hot spots” – där många ungdomar samlas och där nyktra ögon behövs. Förutom citykärnan hör parkerna och Gamla Uppsala högar till dessa platser.

– Vuxenvandrarna ska spana efter ungdomar som löper risk att slockna, frysa eller bli antastade när de ska kissa i en buske eller som behöver hjälp på något sätt, säger han.

Det brukar inte vara fler än en handfull ungdomar som behöver handgriplig hjälp, men nattvandrarna fyller en viktig funktion genom att skapa trygghetskänsla, menar Claes Tollinger.

Ann-Christine Dahlén på socialjouren framhåller att det är föräldrarna som har huvudansvaret för sina barn. Hon föreslår att man ska kolla tonåringarnas ryggsäck och konfiskera eventuell alkohol innan de sticker i väg. Man bör också se till att de har pengar på mobiltelefonen.

– Framför allt ska man inte ge dem någon alkohol att dricka, säger hon.

Rådet till föräldrar som är nere på stan samtidigt som sina barn är att de ska stämma träff på en viss plats vissa tider – mobiltelefoner kan ladda ur och telefonnätet kan bli överbelastat. Dessutom ska någon vuxen vara i skick att köra bil om något händer och man ska ringa efter hjälp om något går överstyr, tycker Ann-Christine Dahlén.

– Men framför allt ska man ha trevligt och, i den mån man får, umgås med sina barn.

Ingen ger sig på en nattvandrare

Om du ser ett barn som behöver hjälp kan du ringa socialjouren på 018-150 000 eller larmnumret 112.

Den som vill hjälpa till som nattvandrare kan komma till Grand klockan 20 på sista april och få instruktioner. Man går två eller tre personer ihop. Det har aldrig hänt att någon blivit påhoppad eller hamnat i ett obehagligt läge, enligt ungdomskonsult Claes Tollinger på Vård och bildning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om