Jeremiah Kibirige är uppvuxen i Märsta. Efter att ha bott utomlands i flera år kom han tillbaka till sin hemstad i år. Det slog honom då att livet för många av hans vänner och andra unga vuxna i kommunen hade förändrats.
– Jag märkte direkt att många unga inte har någonstans att vända sig. Många av dem har tappat hoppet om en bättre framtid och vänder sig i stället till kriminalitet och missbruk.
Han vill nu väcka frågan om ungas situation i kommunen. Och han tror att vägen framåt är att skapa platser där unga kan mötas, utbyta erfarenheter och känna sig sedda.
– För mig och mina kompisar var Ungdomens hus i Märsta vårt andra hem när vi växte upp. Vi hade bra kontakt med personalen där och de relationerna fick oss på rätt spår. Det hjälpte oerhört mycket.
Han tycker att det saknas mötesplatser för unga som har gått ur gymnasiet. När kommunen nu ska göra om Valsta simhall till ett allaktivitetshus måste unga få vara med i planeringen, menar han. Tillsammans med de kristna församlingarna i kommunen har han tagit initiativ till ett medborgarförslag om att ha ett rådslag.
– Unga har många åsikter och idéer men de blir inte hörda. De måste känna sig delaktiga i kommunens planer, säger Jeremiah Kibirige.
Anna Johansson (S), ordförande i kultur– och fritidsnämnden, säger att unga ska involveras i planeringen.
– Men på vilket sätt vill jag hålla öppet. Det kan bli ett rådslag men det finns också andra sätt att involvera unga, genom att ringa runt eller skapa en facebook-grupp till exempel, säger hon.
Planeringen av allaktivitetshuset börjar nästa år men först 2014 startar ombyggnationerna. Redan nu måste unga få samlingspunkter, menar Jeremiah Kibirige. Han, tillsammans med flera andra personer, förhandlar med Sigtunahem om att ta över den gamla bowlinghallen i Valsta centrum för att starta ett café.
– Det ska vara ett ställe för ungdomar av ungdomar. Där finns utrymme att göra massor av saker, ha studiecirklar och replokaler, säger han.
Anna Johansson håller med om att det inte finns några självklara ställen i kommunen för unga vuxna att mötas, men hon menar att det är svår målgrupp att nå.
– Det efterfrågas ofta men de unga kommer inte alltid. När man är i den åldern har man börjat bli självständig. Man har ofta ett eget nätverk, man kanske pendlar och det är mycket annat som händer i livet. Då är det inte självklart att man vill ha ett ställe i kommunen att gå till.