Unga vill äta mer vegetariskt

Vid grönsaksdisken på Ica Väst i Flogsta hittar vi 26-årige apotekarstudenten Ali Abad. Han har lagt en banan och lite tomater i varukorgen. Nuförtiden köper han grönsaker och mer av räkor och tonfisk när han ska laga mat till sig själv, sällan rött kött.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2016-08-01 09:03

– Jag påverkas av köttdebatten och försöker tänka hälsosamt, även om vissa grönsaker kan vara dyrare än kött, säger han.

Alexander Lejonklou jobbar på Ica Väst och han intygar att gröna livsmedel går hem hos unga.

– Vi har ökat försäljningen av vegetariska produkter. Många som handlar är studenter och vill inte äta kött.

Bland övriga livsmedelsjättar ökar nu också försäljningen av vegetariska produkter.

– Vi ligger på en 40-procentig ökning första halvåret i år. Det är en siffra som stämmer överens med försäljningsökningen av ekologiskt. Men då ska man komma ihåg att det är väldigt låga volymer vi pratar om. Kött är fortfarande störst, säger Claes Salomonsson på Axfood.

Han menar att det inte längre är enbart trogna vegetarianer som köper sojakorvar, quorn och andra vegetariska livsmedel.

– Vi har fått ett nytt begrepp, flexitarianer, som ibland också äter kött, fisk och kyckling, men inte alls lika ofta som tidigare, säger Claes Salomonsson.

Och i en undersökning gjord av Ica vill 7 av 10 av de som svarat lära sig mer om att leva klimaträtt. 6 av 10 är villiga att äta mer vegetariskt.

Å andra sidan: I samma undersökning svarar kunderna att kött är det livsmedel de har svårast att avstå ifrån. Unga mellan 15 och 24 år äter också mer kött i veckan än personer över 55. Generellt sett anser kvinnorna att det är viktigare än män att äta klimatsmart mat.

Vad kan det då bero på att kött är så viktigt – samtidigt som också gröna livsmedel ökar i popularitet? Frågan går till SLU-studenten Ebba Ulfbecker.

– Det finns en växande grupp unga som äter mer växtbaserad mat och mindre kött. Men sen har vi de som inte är lika medvetna. Man köper köt för att det är billgit och för att det marknadsförs mycket i butiker, säger Ebba Ulfbecker.

Hon är ordförande i Ultimat, ett matkooperativ bland Ultunas studenter som verkar för ekologisk och närproducerad mat.

– Vi är en klick miljömedvetna konsumenter. Men andra unga då som inte får chansen att analysera sin vardag? Det finns en okunskap om växtbaserade livsmedlens näringsinnehållet. Baljväxter och nötter ger till exempel minst lika mycket protein som kött. Man kan minska sitt köttintag och ändå få i sig tillräckligt med näringsämnen.

Fakta Så mycket kött äter vi

Den totala konsumtionen av kött var 87,4 kilo per person 2014, vilket var en minskning med två hekto jämfört med 2013. Under 2015 sjönk den med ett hekto till och landade på 87,3 kg per person. Den totala konsumtionen speglar förbrukningen av slaktat kött i vikt och inte hur mycket kött vi verkligen äter. Den siffra som kommer närmast den mängd kött vi faktiskt äter är Livsmedelsverkets siffra på 50-55 kilo per person och år och som baseras på mängden tillagat kött

Livsmedelsverket vill att vi ska äta högst 500 gram kött i veckan. Kvinnor äter i snitt 477 gram, män äter i snitt 786 gram.

Kött orsakar ungefär hälften av växthusgaserna från det vi äter och de senaste 20 åren har konsumtionen ökat med 50 procent. Konsumtionen ökar inte bara i västvärlden, den ökar även globalt.

Källa: Jordbruksverket, Livsmedelsverket.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om