Unga utnyttjas av callcenterföretag

Facket får fler och fler samtal från unga på callcenterföretag som har med problem med löner och anställningsvillkor. Samtidigt växer branschen som aldrig förr.

Uppsala2005-06-21 00:00
Officiellt finns det cirka 300 callcenterföretag i landet i dag. De omsatte 5,6 miljarder kronor förra året och hade cirka 20 000 anställda, de flesta kvinnor.
- På vissa av dem är förhållandena jättedåliga. Många anställer bara ungdomar. De kräver att dom ska vara bra säljare, men betalar låga löner, säger Gunilla Granberg, avdelningschef för HTF i Mälar­dalen.
Det blir också vanligare med ren provisionslön. Det innebär att de som misslyckas med försäljningen inte får några pengar alls. Många ungdomar tvingas också prov­jobba gratis under utbildnings­tiden som kan vara upp till ett par veckor.
- Man tecknar avtal där semesterersättningen ingår i lönen eller att telefonkostnaden ska dras från lönen eller att den anställde inte får betalt om kunden inte betalar.
Lurade på provisionen
Gunilla Granberg har träffat många ungdomar som blivit lurade på provisionen när de sagt upp sig.
— Ofta är reglerna kring försäljningen krångliga och de får inte tillräcklig eller felaktig information om vad som gäller. Det finns mycket skumrask i branschen, säger hon.
Johan Talenti, ordförande i branschorganisationen Sveriges Callcenterförening, tar kraftigt avstånd från fuskande företag.
— Våra medlemmar är de 15 störs­ta callcenterföretagen i landet och de följer gällande lagar och avtal. Jag vet att det finns problem i branschen men om de ökar eller minskar kan jag inte svara på, säger han.
Hos de stora företagen är tillväxten stark. Kunderna går ofta till de bolag de vet att andra kunder anlitar och som är noga med etik och kvalitet.
— De mindre företagen kan då hamna i en ond spiral med dålig lönsamhet och det kan leda till "avarter" inom branschen, säger Johan Talenti.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!