Unga nobbade dialogmöte

De unga lyste med sin frånvaro när Uppsala kommun på onsdagen bjudit in till ett dialogmöte i Sävja för att prata om studier, arbete och stadsdelens fortsatta utveckling.

Uppsala2013-11-27 22:12

Det var kommunens utbildnings- och arbetsmarknadsnämnd som bjudit in till mötet som framför allt riktade sig till unga. På plats i det nya Sävjabiblioteket fanns bland andra nämndens ordförande, Mohamad Hassan (FP) och representanter från arbetsförmedlingen och det kommunala Navet utbildning och arbetsmarknad samt ett dussin åhörare. En anledning till mötet var, enligt Mohamad Hassan, att Sävja är en stadsdel med hög arbetslöshet trots att länet som helhet har de lägsta siffrorna i landet.

En av de de ytterst få ungdomar som hörsammat kallelsen var 19-årige Revend Ahmad som gick ut gymnasiet i våras. Han vill helst bli jurist men betygen räckte inte för att bli antagen. Han har varit arbetslös under hösten och även hans fem kamrater i Sävja som gick ut gymnasiet samtidigt saknar jobb. Han beskrev hur svårt det kan vara att få in en fot på arbetsmarknaden.

– Jag har sökt restaurangjobb men det krävs erfarenhet och hur ska jag få det om jag inte får jobb? Det är jobbigt att känna att man inte kan bidra med något, det känns som om man inte har något värde, sade Revend Ahmad.

Han tror att han skulle passa bra som tolk eftersom han kan svenska, arabiska och kurdiska. Men arbetsförmedlingen hade ingen sådan utbildning att erbjuda.

– Man måste ha kontakter för att få jobb sade han.

Just vikten av att ha ett nätverk var det fler på mötet som betonade.

– Det är en fråga vid kan ta med oss och arbeta mer med, sade Ida Bylund Lindman, kompetenschef på Navet.

Wiiam Wahab, grundare av Operation Sävja som tillkom efter biblioteksbranden i våras, sade att det inte är så enkelt som man kan tror att bara ta bussen till arbetsförmedlingen.

– Barriären kan vara mycket större än en bussresa. Har man inte de rätta kunskaperna kan man känna oro och tycka det är obehagligt att gå till arbetsförmedlingen, sade han.

Hans lösning var en "arbetsförmedlingsbuss" som kommer ut till Sävja och andra stadsdelar med arbetsförmedlare och arbetsgivare. Då kan ungdomarna träffa arbetsgivare på hemmaplan.

– Då blir det lättare för dem. Och även om det inte leder till jobb direkt så har de åtminstone fått en erfarenhet av att ha träffat en arbetsgivare, sade Wiiam Wahab.

Emelie Halling, sektionschef på arbetsförmedlingen, trodde att det är svårt att få till, inte minst på grund av bristande resurser.

– Vi vet ju hur svårt det är att få arbetsgivarna att komma till våra träffar.

Emelie Halling beskrev dock dessa rekryteringsmässor som lyckade. 10 000 personer har besökt träffarna under de fyra åren som de arrangerats och 2 500 har fått jobb.

Kulturcentrum nästa år

I mars totalförstördes biblioteket i Sävja i en anlagd brand. Några dagar efter branden bildade en grupp ungdomar nätverket operation Sävja med syfta att förbättra stadsdelen. Ett nytt biblioteket öppnade 1 oktober. I flera års tid har ett kulturcentrum planerats i Sävja, men projektet har skjutis upp flera gånger. I maj tog barn- och ungdomsnämnden över hela ansvaret för planeringen och enligt ordföranden Cecilia Hamenius (FP) ska centret ska stå färdigt i oktober 2014.

Sedan branden har även de två skolorna slagits samman och bildat Nya Stordammen-Sävjaskolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!