Studion med plats för både musik och snack – oavsett tro

Gottsundakyrkans musikstudio lockar 30-40 barn och ungdomar i veckan.
– Här är ett jättebra ställe att prata om religion och tro, säger musikpedagogen Peter Ekengren.

Musa Nasir och Hassan Hadid tillbringar mycket tid i studion. Hassan har till och med framfört sin egen låt "Habibti" offentligt, när Gottsundaskolan invigdes.

Musa Nasir och Hassan Hadid tillbringar mycket tid i studion. Hassan har till och med framfört sin egen låt "Habibti" offentligt, när Gottsundaskolan invigdes.

Foto: Ylva Liljeholm

Uppsala2025-01-01 16:30

Nyheten i korthet

  • Gottsundakyrkan driver en musikstudio som lockar 30-40 ungdomar varje vecka, där de kan skapa musik och diskutera tro och livsfrågor.
  • Studion välkomnar ungdomar från olika religiösa bakgrunder, inklusive de med muslimsk bakgrund, och fungerar som en plats för dialog och förståelse mellan olika trosuppfattningar.
  • Peter Ekengren, musikpedagog och körledare i Gottsundakyrkan, betonar att det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt, och att respekt för andras tro är avgörande.

– Jag kommer hit för musiken. Men också för att träffa fina människor, som Peter, säger Hassan Hadid som är 14 år. 

Han nickar mot mannen med rastaflätorna instoppade som en bulle under den blåa mössan. Peter Ekengren rör sig sömlöst över osynliga gränser i sin dubbeltjänst som musikpedagog och körledare i Gottsundakyrkan och som aktivitetsledare på Allaktivitetshuset i Gottsunda. 

Det är många ungdomar som lärt sig att sjunga, rappa, skapa och producera musik under hans ledning.

Målgruppen är barn och ungdomar i mellan- och högstadieåldern. 

– Det kommer både killar och tjejer, men mest killar. Vi har faktiskt två studios. Den andra ligger i Treklangen men byggs om just nu, berättar Peter Ekengren. 

undefined
Peter Ekengren fick Gösta Knutsson-stipendiet 2024 för sitt arbete med ungdomar i Gottsunda.

Killgänget som besöker studion den här dagen har muslimsk bakgrund. De går till moskén och ber fredagsbön, i alla fall ibland, men rör sig ändå hemtamt i kyrkans rum.

– Här är det ingen som dömer, säger en av dem.

Han heter Ahmed (och vill inte uppge sitt efternamn), är 16 år och går första året på gymnasiet. Därför hinner han inte tillbringa lika mycket tid i kyrkan som han gjorde tidigare. Han brukade hjälpa till i kaféet och hänga i studion.

– Jag har varit här fett mycket sen jag var nio år, jag gjorde praktik hos Peter också. Jag är muslim men jag känner mig alltid välkommen här.

På väggen i studion hänger en plansch med Abrahams släktträd.

undefined
Bilden visar toppen på Abrahams släktträd, ett verktyg som Peter Ekengren gärna tar till när han pratar kristendom och islam med ungdomarna.

– Den har vi pratat mycket om, säger Peter Ekengren och ler. Det blir så tydligt att våra religioner har samma ursprung, det är mycket som stämmer överens.

Studion blir en plats, inte bara för att skapa musik utan också för samtal om tro och religion.

– Det är mer som förenar oss än som skiljer oss åt, säger Peter Ekengren. 

– I slutet av dagen ska man bara respektera vad folk tror på, inte kolla snett på dem som tycker annorlunda, inflikar Ahmed. 

Själv kom han till Sverige som sexåring från den kurdiska delen av Syrien.

– I Syrien är vi vana att leva tillsammans med folk från olika religioner. Här i Sverige är det mer uppdelat. 

Kanske är Gottsunda ett undantag? När killarna beskriver sin närmiljö verkar inga större murar mellan nationaliteter eller religioner finnas. I stället berättar de om en stadsdel där det finns många möjligheter för ungdomar att engagera sig, både i och utanför kyrkan. 

Det är en version av Gottsunda som skiljer sig från den man ofta möter i media, där det är vanligare att kriminaliteten och utsattheten som också finns i stadsdelen uppmärksammas.

undefined
Ahmad, Hassan Hadid, Musa Nasir, Abed och Peter Ekengren (Ahmad och Abed vill inte uppge sina efternamn).

– Det viktiga är att det finns något för ungdomar att göra, inte vem som organiserar aktiviteterna, säger Peter Ekengren. Vi har ett jättebra samarbete med kommunen, kyrkan och Gottsunda centrum och även andra aktörer. Vi hjälper varandra när det behövs. 

Killarna är i alla fall märkbart stolta över sitt område.

– Det är bra i Gottsunda. Det finns alltid vuxna man kan prata med, säger Ahmed.

De andra killarna nickar instämmande. 

Om man lär sig ta ansvar i sitt närområde sprider det sig som ringar på vattnet. Ahmed är ett bra exempel. Han gillar att prata och är nyfiken av sig. Han lärde känna Peter när han var nio år och hjälpte honom att bära stolar inför något evenemang. Och på den vägen har det fortsatt.

För sin hjälpsamhet och positiva attityd fick Ahmed utmärkelsen "Månadens hjälte" för ett drygt år sen. Juryn består av personer från en rad organisationer i stadsdelen.

– Och igår fick jag ett pris på min skola för att jag hjälper till att skapa trygghet och en bra stämning för eleverna där, säger Ahmed och ler.

undefined
Peter Ekengren rör sig sömlöst över många osynliga gränser i sitt arbete med ungdomar i Gottsunda.
Unga och religion

Fler unga människor intresserar sig för religion och söker sig aktivt till kyrkan, moskén och synagogan. Det visar flera undersökningar, bland annat från Ipsos och Svenska kyrkan.

Svenska kyrkan har fått 12 788 nya medlemmar till och med november i år, omkring 1000 mer än i fjol och ökningen gäller framför allt unga människor. 

Enligt Ipsos-undersökningen tror 16 procent av svenskarna i generation Z på en Gud såsom han beskrivs i till exempel Bibeln, Koranen, Torah eller liknande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!