Unga kvinnor i Norduppland mår dåligt
En ung kvinna i Tierp löper dubbelt så stor risk att bli sjukskriven eller förtidspensionerad som en ung kvinna i Uppsala. En svag arbetsmarknad i norra Uppland kan vara en del av förklaringen.
Men skillnaderna inom länet är fortsatt stora. I de norra delarna av länet är ohälsotalet betydligt högre än i de södra delarna. Bland unga kvinnor, mellan 20 och 29 år, har försäkringskassan noterat att skillnaden är ovanligt stor. Och det i en grupp som vanligtvis har mycket små hälsoproblem.
''Obegripligt''
— Det är obegripligt. Det kan inte vara så stor skillnad i hälsosituationen, säger Eva Maria Magnusson, länsdirektör för försäkringskassan i Uppsala län.
Ohälsotalet bland unga kvinnor uppgår till 11,9 i Uppsala län, vilket är klart lägre än riksgenomsnittet. Men i exempelvis Älvkarleby är ohälsotalet i denna grupp 28,1. Det är nära tre gånger så högt som i Uppsala, med länets lägsta ohälsotal. Även i Tierp är ohälsan bland unga kvinnor ovanligt stor.
Bland männen i samma ålder är skillnaden inom länet betydligt mindre.
Nu vill Eva Maria Magnusson ta krafttag för att minska ohälsan i kommunerna i norr. Tanken är att man genom samverkan ska försöka hitta lösningar som gör att kvinnorna kan återvända till arbetslivet.
— Vi ska inte bara avsluta sjukfallen utan vi vill gå igenom och se vad det här beror på, säger Eva Maria Magnusson.
Dialog med kommuner
De senaste veckorna har hon rest runt och träffat de ansvariga på kommunerna, arbetsförmedlingarna och sjukvården. Tanken är att parterna ska samverka i arbetet för att få ner sjukskrivningarna.
Men Eva Maria Magnusson tror också att det finns orsaker som inte är så lätta att komma åt. Dit hör svårigheten att hitta ett nytt jobb om man inte trivs.
— Arbetsmarknaden är väldigt smal i vissa delar av länet. Jobbar du inom vården i Tierp finns inga alternativa arbetsgivare, säger hon.
Jan Rosenfeld, förvaltningschef för vård- och omsorgsenheten i Tierps kommun, är bekymrad över situationen. Men han är inte särskilt optimistisk om att han ska få ner sjuktalen på något enkelt sätt.
— En del arbetsrelaterade skador kan vi undvika med bättre kunskaper och genom att jobba med företagshälsovården. Men det gör inte någon dramatisk skillnad, säger han.
Han menar att det många gånger handlar om en attitydfråga, inte minst hos en del läkare.
— Vissa verkar gå på linjen att vill du bli sjukskriven så blir du det. Jag har pratat med några läkare om det här, men det verkar svårt att komma åt.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!