– Vi ska försvara demokratin med vapen i hand. Då kan man inte behandla sina medmänniskor såhär, det visar på bristande insikt. Jag får fysiskt ont i kroppen när jag hör att någon far illa. Jag har pratat med de drabbade kvinnorna och känner mig trygg i vår hantering, säger chefen på den aktuella arbetsplatsen.
De som farit illa är unga kvinnor som jobbar inom Försvarsmakten i Uppsala och som blivit kontaktade på Facebook Messenger på fritiden av ett befäl på samma arbetsplats. Mannens meddelanden har innehållit ovälkomna sexuella anspelningar som väckt anstöt. Kontakten har fortsatt trots att kvinnorna sagt ifrån, menar kvinnorna. Detta har pågått i flera år och lett till flera anmälningar. När anmälningarna hamnade på chefens bord kom beslutet snabbt att begära befälet uppsagd.
– Vi kanske borde gjort något tidigare. Min första tanke var att människan inte ska jobba kvar, säger chefen.
Befälet har uppmärksammats vid flera tillfällen om det olämpliga i beteendet under både 2019 och 2020. Han nekar delvis till anklagelserna. Till slut hade ledningen på arbetsplatsen inte längre förtroende för honom och hemställde om uppsägning.
Men nu gör Försvarsmaktens personalansvarsnämnd en annan bedömning. Även om beteendet bryter mot försvarets värdegrund och befälet borde insett olämpligheten i sitt agerande, står det i beslutet att han inte ska skiljas från sin tjänst. Istället får han tio dagars löneavdrag.
– Bara för att man inte skiljs från sin tjänst betyder inte att det inte blir någon åtgärd. Vi har arbetat hårt för att ovälkommet beteende inte ska förekomma i Försvarsmakten och efter "metoo" tror jag att det är tydligt var vi står i frågan, säger presstalespersonen Jonas Olsson på Försvarsmaktens högkvarter.
Han vill inte gå in på det enskilda personalärendet men berättar att försvaret har fem personer som arbetar heltid med att utreda just ovälkommet beteende mellan anställda.
– Det är viktigt att lägga krut på den här sortens frågor, säger Jonas Olsson.
Personal som upplever sig kränkta kan vända sig längre upp i organisationen för att slippa ta upp problemet med sitt närmaste befäl, när det närmaste befälet kan vara den som uppträtt problematiskt, berättar han.
Är sexuella trakasserier vanligt i försvaret?
– Det förekommer och därför arbetar vi hårt med frågan, säger Jonas Olsson.
Ett fortsatt beteende av samma natur kan leda till att befälet förlorar sitt jobb. I nuläget menar dock nämnden att det räcker som disciplinåtgärd att mannen får tio dagars löneavdrag.
– Det är inte upp till förbanden att besluta utan det gör personalansvarsnämnden utifrån en bedömning av arbetsrättslig praxis, säger Jonas Olsson.
Varför ska han inte få sparken om han uppträtt klandervärt?
– Det finns en problematik i den här sortens ärenden. Å ena sidan förhåller sig ansvarsnämnden till arbetsrätten och därför kan det vara så att en person som uppträtt olämpligt kan få behålla sin tjänst, å andra sidan kan jag tycka att man inte borde jobba kvar i samma korridor som den man kränkt. Det är också viktigt att man ger utrymme för att lära sig av sina handlingar och bättra sig, säger Jonas Olsson.
På plats i Uppsala har man sett till att befälet inte ska komma i kontakt med de utsatta.
Är du säker att det inte kommer inträffa igen?
– Säker kan man aldrig vara men de signaler jag fått är att det inte ska ske igen, säger mannens chef.