Unga invandrarkvinnor pressas till mödomsplastik
Unga invandrarkvinnor i Uppsala är i vissa fall så rädda att det ska avslöjas att de inte är oskulder att de väljer att betala för att låta en plastikkirurg rekonstruera mödomshinnan. I takt med att intimkirurgi blivit vanligare har tillgången på kliniker som erbjuder mödomsplastik ökat. Men ingreppen ifrågasätts.
— Många är förtvivlade. De förväntas vara oskulder och är livrädda inför bröllopsnatten. Vi brukar aldrig rekommendera ett ingrepp och om det rör sig om tvångsäktenskap försöker vi hjälpa flickorna på annat sätt. Men det finns gott om plastikkirurger som utför ingreppen och många väljer tyvärr den utvägen. En del ringer till oss och berättar efteråt, säger Talin Ghadimi.
Förväntas blöda på bröllopsnatten
Även personal vid ungdomsmottagningen i Sävja och ungdomshälsan i centrala Uppsala berättar att de regelbundet möter oroliga unga kvinnor med utländsk bakgrund som alla är offer för den så kallade oskuldsmyten. De flesta kvinnorna har rötter i Mellanöstern. I vissa fall kräver föräldrar att dottern ska undersökas av en gynekolog för att det ska avgöras om hon verkligen är oskuld. En oskuld förväntas blöda på bröllopsnatten.
En myt
Men faktum är att endast runt en tredjedel blöder vid första samlaget. Enligt Karin Bondestam, chef vid ungdomshälsan, är det dessutom ofta omöjligt att avgöra om en kvinna är oskuld eller inte genom att titta i slidan.
— Det här handlar om mytbildning. Därför är det extra tragiskt att flickor känner sig tvingade att genomföra dessa ingrepp i underlivet. Få blöder vid första samlaget. Mödomshinnan är ingen hinna utan ett töjbart slemhinneveck som kan se mycket olika ut och bara brister vid första samlaget ibland, säger Karin Bondestam.
- Många flickor blir besvikna när vi förklarar att vi varken kan utföra ingrepp för att återställa mödomshinnan eller skriva intyg. Vi uppmuntrar ingen att luras, men är det en svår situation finns det andra knep att ta till än kirurgiska ingrepp för att det ska blöda på bröllopsnatten, säger hon.
Mödomsplastik
Enligt Karin Bondestam har förfrågningar kring mödomsplastik ökat på senare år. Hon tror att en förklaring kan vara den ökade tillgången på så kallad intimkirurgi. För män handlar det vanligen om penisförstoring. Kvinnor erbjuds bland annat förminskning av blygläppar och slidförsnävande operationer. På nätet annonserar olika privatkliniker om ingreppen. Det har blivit allmänt känt att plastikkirurger även opererar underliv mot betalning. För cirka 5 000-10 000 kronor utförs mödomsplastik. Det vanliga är att hudveck i slidan sys ihop för att skapa en blödning vid samlag.
- Tillgången har säkert bidragit till att öka efterfrågan. Det sprider sig att den här möjligheten finns. Tyvärr är det inte lika allmänt känt att ingreppen inte ger några garantier för att man verkligen blöder, säger Karin Bondestam.
Lagen om könsstympning
Det ökade utbudet av intimkirurgi har väckt frågan om det är lagligt att exempelvis förminska blygläppar eller utföra rekonstruktion av mödomshinnan. I lagen om könsstympning står att ingrepp i kvinnans yttre könsorgan inte får göras i syfte att åstadkomma bestående förändring oavsett om kvinna har lämnat samtycke eller inte. Socialstyrelsen har granskat rättsläget och kommit fram till att plastikkirurgiska ingrepp i underlivet på kvinnor ska jämställas med ingrepp i exempelvis näsa och bröst.
- Vi har kommit fram till slutsatsen att intimkirurgi inte omfattas av lagen om könsstympning, säger Per-Anders Sunesson, chef för Socialstyrelsens enhet för juridik och förvaltningsärenden.
Karin Bondestam ifrågasätter Socialstyrelsens slutsats:
— Hur kan det som betecknas som könsstympning om flickans föräldrar är från exempelvis Somalien inte beteckna som könsstympning om kvinnan är svensk när det rör sig om samma typ av ingrepp?
Hemlighetsmakeri
Enligt vissa uppgifter ska även gynekologer inom det offentliga vården i landet utföra rekonstruktion av mödomshinnan under största hemlighetsmakeri. I dessa fall är motiveringen att kvinnornas liv är i fara om det uppdagas att de inte är oskulder. Karin Bondestam anser inte att mödomsplastik kan vara etiskt försvarbart.
- Det kan hända att man räddar någon enstaka individ ur en svår situation, men samtidigt bidrar man ju till att upprätthålla ett system som är kränkande för kvinnor och dessutom bygger helt på mytbildning.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!