Som UNT berättat har universitetsvärlden tillsammans rest sig mot en ny lag som anses göra det svårare för unga internationella forskare att stanna i Sverige.
Högskolorna och universitetens eget samarbetsförbund har skrivit till flera ministrar och hävdat att lagändringen kommer att slå hårt både mot enskilda och mot den svenska högskolans konkurrenskraft.
Men än har protesterna inte gett resultat. Och under torsdagen avslog riksdagens socialförsäkringsutskott ett förslag från Liberalerna om att försöka åstadkomma ett förslag till undantag för forskare och doktorander.
— Utskottets beslut gör att Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet blir rakt upp och ned bestulna på kunniga forskare som de har investerat enormt mycket tid och pengar i att utbilda, säger Lina Nordquist (L), riksdagsledamot för Uppsala län, i ett pressmeddelande.
– Vill man satsa på forskning och öka Sveriges attraktivitet som studiedestination och kunskapsnation kan man inte samtidigt kasta ut forskarna.
Med den nya lagen införs ett försörjningskrav för den som söker uppehållstillstånd. Det här kommer att vara omöjligt för de flesta unga forskare att uppfylla, menar kritikerna, eftersom anställningarna vid den här tidpunkten i karriären helt enkelt inte ser ut så.
Just det är något regeringen vill prioritera att åtgärda, menar högskoleminister Matilda Ernkrans, som till UNT tidigare sagt att anställningar som leder till otrygghet och otydlighet ska minska. Hon har också påpekat att det redan finns möjlighet till tidsbegränsat uppehållstillstånd och till vissa undantag från lagens skrivning.