Det allra viktigaste med UF:s verksamhet är kanske inte att alla ska bli företagare utan att lära elever att våga tro på sin egen förmåga.
Det säger Henrik Arwidsson, ny regionchef för Ung Företagsamhet i Uppsala län, om kärnan i UF:s arbete.
Ung Företagsamhet i Uppsala län finansieras av lokala företagspartners, kommuner och Skolverket.
– Hela tanken med organisationen är att fungera som en brygga mellan skolan och det lokala näringslivet, säger Henrik Arwidsson.
– I skolans värld söker man efter kontakter med företagen och företagen själva letar alltid efter nya förmågor.
– Det är där vi kommer in i bilden. UF är sedan länge stort i årskurs 2 och 3 på gymnasiet, men nu vill vi utvidga det och börja jobba med hela skolan, säger han.
Ambitionen är förberedande kurser, samordnade med lärarna i grundskolan, om hur samhället är uppbyggt och vikten av att lära sig att se sina möjligheter som individ. Pilotprojekt är redan i gång i Östhammars och Håbo kommuner och organisationen har en nyanställd som jobbar specifikt med personal och elever på grundskolan.
Med andra ord, större fokus på tiden före gymnasieföretagandet, men också mer fokus på tiden efter. Vad händer efter studietiden? Målsättningen framöver är att skapa ett lokalt nätverk med alumner som sitter inne med kompetens och erfarenhet att dela med sig av, säger Henrik Arwidsson.
– Bara från förra läsåret har vi kontaktat 70 alumner, men totalt har 9 000 elever i länet drivit UF-företag så vi hoppas kunna knyta upp många fler. De ska fungera som rådgivare och ambassadörer åt de yngre och även ge varandra inspiration sinsemellan. Det finns ingen åldersgräns utan alla är lika välkomna.
Med ett konjunkturläge som fortfarande är svajigt och relativt hög ungdomsarbetslöshet i landet råder det ingen brist på utmaningar när det gäller unga och framtidsfrågor. Vilken roll kan UF och liknande organisationer spela här?
– Jag är övertygad om att det ger en bra avkastning för samhället att jobba med entreprenörskap i skolan. En forskare vid Handelshögskolan i Stockholm som tittat på vad som händer med tidigare UF-företagare kom fram till att det är 20 procent lägre sannolikhet för dem att bli arbetslösa och 40 procent större sannolikhet att hamna i chefsposition, säger Henrik Arwidsson.