Unga företag av nyanlända

Under tre dagar har språkintroduktionselever på Lundellska skolan fått öva på sin kreativitet och problemlösning. Årets vinnare i företagsspelet Draknästet gick till idén att sälja syriska bakverk i skolor.

Juryn bestod av Mohammad Hassan, Kaija Carlsson, Maria Andersson, Lotta Triller, Joel Grauman, Carina Elofsson och Mario Pagliaro.

Juryn bestod av Mohammad Hassan, Kaija Carlsson, Maria Andersson, Lotta Triller, Joel Grauman, Carina Elofsson och Mario Pagliaro.

Foto: Jenny Högblad

Uppsala2017-11-16 15:00

Under torsdagsförmiddagen fick elever presentera en affärsidé för en jury bestående av sju representanter från samhället, bland annat en politiker, ekonomichef och hållbarhetsansvarig. Förhoppningarna från både deltagarna och juryn var motiverande och inspirerande. Det pratades om att lyckas.

– Jag har en idé att starta en svensk restaurang i framtiden och ser det här som en bra start, berättar JamalddinRasmi, 18 år.

JamalddinRasmi har tillsammans med sin partner SenayFtiwi precis presenterat sin idé för juryn när UNT pratat med dem. De vill starta en matvagn vid centralstationen och till ett billigt pris erbjuda ett högkvalitativt utbud av lättlagad mat.

– Vi vill börja på en liten plats och öppna något större i framtiden. Nu när vi går i skolan är det svårt att få ihop ekonomin och vi har ett fullt schema med skola hela dagarna, förklarar de.

Paul Hodacs, lärare i företagsamt lärande på Lundellska skolan är en av personerna bakom Draknästet.

– Syftet är att få fram en så bra idé som möjligt till sitt unga företag. Vi ser det främst som språkträning, men tävlingen är menad att lyfta fram den idé som verkar mest bärkräftig.

Han ser tävlingen som ett naturligt sätt att ta sig ut i samhället.

– Eleverna får se vilka problem och behov vi har i det svenska samhället och de får en chans att träffa både kunden och leverantören.

SajjadShafiyi, 19 år, tror att hans grupps företag kommer att gå bra. De vill starta en cykelverkstad vid centralstationen där resenärer kan lämna in cykeln på service medan de är på jobbet.

– Vi fick den här idén genom att diskutera med varandra. Vi hade många idéer, men valde ut den bästa, berättar han.

Karim UllahMinzaye, 17 år, hade inte lika många idéer men tycker att en mobil biltvätt är en bra företagsidé. Han tyckte inte det var jobbigt att prata framför juryn utan tycker istället det är bra att få bolla idén.

– Vi får veta om idén vi har är bra, sen vem som vinner spelar ingen roll, förklarar han.

Vinnarna blev Jihad Sadiq, Mohammad Ahmad och KaramDarag från klass SP16a med motiveringen: ”Med stor energi, drivkraft, glädje intar ni scenen med utstrålning. Ni vill att hela Uppsala ska få njuta av mammas fantastiska baklava och får oss alla att ta del av er härliga mattradition. Affärsidén kommer att fungera och ni kan börja imorron. Vinnare är Baklava!”

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!