Unga diskuterar gärna hedersförtryck
Leo Razzak, från Fryshusets projekt Sharafs hjältar berörde många när han föreläste om hederskultur för Uvengymnasiets elever på onsdagen.- Alla som var här hade någon nytta av det han sa, säger eleven Jahja El Soudi.
16-åriga Uveneleverna David Sköld, Isak Larsson och Pontus Allberg, längst till höger, diskuterade med Leo Razzak, tvåa från höger, efter onsdagens föreläsning. - Han vet vad han pratar om, konstaterade Isak Larsson.
Foto: Rolf Hamilton
22-årige Leo Razzak från Norsborg utanför Stockholm är för andra gången på plats på Uvengymnasiet i Uppsala. De två reglerna är rättesnören han har med sig från aktivitetshuset Fryshuset i Stockholm. Han kom dit på ett bananskal för sex-sju år sedan, med liknande kultur och kvinnosyn som de flesta andra i hans kompisgäng. Ett möte med en av ungdomsledarna fick honom att fundera över saken genom en enkel fråga: Ska din fru vara oskuld när ni gifter er? Självklart, svarade Leo och hans kompisar automatiskt.
Varför?, frågade ledaren då. Och det blev kortslutning.
- Vi sa, skämtar du med mig? Vi kunde inte svara på varför vi ville det, berättar Leo Razzak.
Samma attityd som han själv hade då har han mött tusentals gånger sedan dess. Inom Fryshusets projekt Sharafs hjältar, Sharaf betyder heder på arabiska, har han rest runt i landet för att motivera unga killar och tjejer med rötter i hederskulturer att ta avstånd från hedersförtryck. Det är kanske svårt att bearbeta de som tyckt en viss sak i 50 år. Men andra generationens invandrare, med en fot i varje kultur, går att påverka, menar han.
- Och det är viktigt, oavsett vad man har för bakgrund, att förstå varandras olikheter.
Poängen är, enligt Leo, att kulturen är föränderlig och uppdateras.
- Du väljer själv vad du vill ta med dig. Jag älskar massor av saker med min kultur, min mammas mat och hur vi dansar på bröllop, säger Leo Razzak som växt upp med föräldrar från Bangladesh.
Han drar ett annat exempel.
- I Sverige för 120 år sedan fick ingen kvinna välja vem de ville gifta sig med. Sedan dess har det hänt saker, man har kämpat för jämlikhet och jämställdhet. Klart folk blir lacka om andra kommer hit och struntar i allt man kämpat för i det här landet, säger han.
Innan han pratat klart skickar han med publiken några visdomsord.
- Erkänn när du har fel och våga prata om kultur och identitet, säger Leo Razzak.
Uvengymnasiets ungdomar är positivt inställda efter föreläsningen.
- Han vet vad han pratar om, konstaterar Isak Larsson.
Emile Joshua, som också suttit i publiken, fyller i.
- Till exempel det med att tjejerna inte får göra allt, ingen vet varför, det bara är så.
Läraren Carin Anler Fiske är nöjd med att ha fått Leo Razzak till skolan.
- Vi har många som själva känner att de vill diskutera sådana här frågor. En del elever kommer att fortsätta prata om mänskliga rättigheter under en samtalsserie hela hösten, säger Carin Anler Fiske.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!