Unga är inte rädda för att få klamydia

Gratis kondomer och urinprovsutrustning på toan i skolorna. Det kan vara två konkreta åt­gärder för att hejda spridningen av könssjukdomen klamydia, enligt skolhälsovården inom gymnasiet i Uppsala.

Petter Heineman, Bengt Blomberg, Johan Gräll och Sandra Wohlin.

Petter Heineman, Bengt Blomberg, Johan Gräll och Sandra Wohlin.

Foto: Staffan Claesson

Uppsala2008-09-12 06:00
Antalet fall av könssjukdomen klamydia har fyrdubblats i Uppsala län de senaste tio åren, och nu måste alla klutar sättas till för att utvecklingen ska bromsas, menar skolhälsovården i Uppsala.
- Det gäller att fånga ungdomarna där de är, och det är i skolan, säger Eva Furuland, skolsköterska på Grafiskt utbildningscenter.
I ett par år har hon och övriga skolsköterskor inom gymnasiet i Uppsala med hjälp av EU-pengar drivit ett projekt med sex- och samlevnadsfrågorna i fokus. Ett av huvudmålen är att sätta stopp för klamydiaspridningen. Vägen framåt handlar framför allt om mer och bättre sex- och samlevnadsundervisning i skolan, och om nya grepp för att få fler ungdomar att testa sig.
- I dag är rektorerna ansvariga för att det ges sex- och samlevnadsundervisning. De måste bli mer insatta och prioritera ämnet, och det måste genomsyra varje årskurs. Dörren är öppen, ungdomarna är intresserade och då gäller det att ta chansen, säger Eva Furuland som sitter i projektledningen.
En åtgärd inom projektet som redan genomförts i Uppsala är att skolsköterskorna under ettornas hälsosamtal också har ett samtal om sex och vikten av att skydda sig. Till dags dato har över 10 000 elever haft samtalet.
- Vi tror att ett sådant motiverande samtal kan vara jätteviktigt och vi hoppas verkligen att det ska börja synas effekter, men det räcker inte, säger Eva Furuland, sköters­ka på Rosendalsgymnasiet.

Skolsköterskorna från Uppsala har inom sitt projekt gjort studiebesök i övriga Norden och med i bagaget hem har man fått flera idéer på hur man ska kunna gå vidare på hemmaplan.
- Man har undrat varför vi inte har gratis kondomer att dela ut, i dag är det dyrt för ungdomarna att köpa. En annan idé är att utrusta skoltoaletterna med behållare så att det enkelt går att lämna ett urinprov. Frågan är bara vem som ska ta hand om provet och lämna det vidare till ungdomsmottagningarna för testning, säger Anna Weidung, skolsköterska på Bolandsgymnasiet.
I dag är det mest tjejer som besöker ungdomsmottagningarna, som ofta inte har öppet när ungdomarna lätt kan gå dit.
- I Norge har man i stället en sorts ungdomens hus, som skulle kunna vara något att prova, säger Anna Weidung.

Den dramatiska ökningen av antalet klamydiafall inleddes ett par år in på 1990-talet. En förklaring till att det hände just då torde vara att kondomanvändningen sjönk i takt med att rädslan för HIV avtog. År 1998 noterades 440 klamydiafall i Uppsala län, förra året rapporterades över 1 600 fall. Den mest utsatta gruppen är de mellan 16 och 26 år.
- Ungdomar är så sökande när det gäller sex. I kombination med attityder och normer i gruppen, där man är rädd för att inte bli accepterad, och många gånger med alkohol så leder det till att man inte tar fram kondomen och skyddar sig, säger Anna Weidung.
@3a Text ui:Det är lätt att diskussionen hamnar vid ungdomarna och deras sexvanor, men faktum är att fler ungdomar än vuxna använder kondom, och att hivspridningen inte sker bland unga, utan bland vuxna. Ungdomar är också beredda att prata och diskutera. Så bollen ligger hos vuxenvärlden.
- Vi måste våga prata om det här och ge ungdomarna mer livskunskap, säger Anna Weidung.

Sjukdomen kan ge sterilitet
Klamydia är den i särklass vanligast rapporterade sexuellt överförbara sjukdomen i Sverige. Sjukdomen orsakas av en bakterie i urinröret, hos kvinnor även i slidan/livmoderhalsen, och ibland i ändtarm och, eller svalg och smittar vid samlag och andra oskyddade sexuella kontakter.

Inkubationstiden är kort, några dygn till någon vecka.
Många som smittas märker inte sjukdomen, eftersom smittan ofta inte ger några symtom. Eventuella symtom yttrar sig främst med sveda eller klåda när man kissar. Kvinnor som inte behandlas kan få bestående skador på äggledarna med risk för sterilitet, och män kan få inflammation i bitestiklarna.
Källa: Smittskyddsinstitutet
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!